Kees van der Hoef Prijs 2018 voor Anton Scheepstra

GRONINGEN - Uitgever Anton Scheepstra wint de Kees van der Hoef Prijs 2018. Dit heeft Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) vandaag - Kees van der Hoefs verjaardag - bekendgemaakt.

De jury, bestaande uit de SLAG-voorzitter Anton Brand, stadsdichter Lilian Zielstra en Inge Kappert van Stichting Poëziepaleis, de winnaar van de Kees van der Hoef Prijs 2017, vindt dat Anton Scheepstra de afgelopen jaren een bijdrage van betekenis heeft geleverd aan het literaire klimaat in Groningen.

Anton Scheepstra

Anton Scheepstra is uitgever van Uitgeverij Passage (sinds 1991), die in 2016 het 25-jarig bestaan vierde. Scheepstra heeft zijn uitgeverij in die uitgebouwd tot een huis voor talentvolle auteurs uit Noord-Nederland en ver daarbuiten. Hij is actief in het literaire leven van Groningen en Noord-Nederland. Zo was hij voorzitter van het stichtingsbestuur en het organisatiebureau van Stichting Poëziemarathon, was hij bestuurslid van Dichters in de Prinsentuin en was hij redactielid bij LetterenStad. Scheepstra was mede-initiatiefnemer en bestuurslid van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen en hij was meedenker aan de ThaalTheaternacht in Emmen, bedenker en organisator van Proza Proeven en redactielid van De Magie van het Boek.

Prijsuitreiking

De Kees van der Hoef Prijs 2018 wordt uitgereikt in het eerste weekend van de Boekenweek, en wel zondagmiddag 11 maart in de Groninger Forum Bibliotheek. Dan vindt ook de bekendmaking van de winnaars van de prijs voor het Beste Groninger Boek 2018 plaats.

Kees van der Hoef Prijs

De Kees van der Hoef Prijs werd in 2008 voor het eerst uitgereikt aan Kees van der Hoef zelf. De prijs is naar Van der Hoef vernoemd omdat hij jarenlang de kar heeft getrokken in het literaire leven in de stad Groningen. Mede dankzij zijn inspanningen werd een basis gecreëerd waarop anderen konden voortbouwen en Groningen kon uitgroeien tot het literaire centrum dat het vandaag de dag is. Eerdere winnaars zijn Tsead Bruinja, Coen Peppelenbos, Marleen Vermooten en Stichting Poëziepaleis. Sinds 2016 wordt de prijs elke twee jaar uitgereikt door Stichting Literaire Activiteiten Groningen.