Groepsexpositie ‘Scandalavia’ in galerie with tsjalling:

GRONINGEN - In galerie with tsjalling: in Groningen wordt zaterdag 13 januari de tentoonstelling ‘Scandalavia’ geopend. Deze groepsexpositie toont het werk van Oskar Nilsson en Joakim Ojanen uit Zweden, Anika Lori uit Denemarken en Georg Óskar uit IJsland.

Scandinavië is niet alleen bekend om z’n sublieme natuur, vriendelijke en mooie mensen, en vrolijke popliedjes, maar ook om z’n keiharde metal, bloederige thrillers en zwartgallige films. Dat duistere, grimmige, maar ook vaak tragikomische keert terug in veel hedendaagse kunst uit deze regio. In ‘Scandalavia’ wordt werk getoond van vier kunstenaars die zo werken.

Anika Lori

Anika Lori uit Kopenhagen maakt gelaagde werken, vol met geschiedenis, emoties en symboliek. Ze is bekend geworden met haar collages, maar maakt tegenwoordig ook schilderijen. Belangrijke thema’s zijn identiteitscrises en de kalmte die ontstaat als men die accepteert. De dood is eveneens een steeds terugkerend onderwerp in haar werk. Het werk is vaak nogal cryptisch uitgewerkt, terwijl ze heldere kleuren gebruikt en zeer grafisch werkt Anika Lori wordt getoond met dank aan V1 Gallery in Kopenhagen.

Oskar Nilsson

De schilderijen van de Zweedse kunstenaar Oskar Nilsson vertellen vreemde verhalen. Het lijken illustraties bij duistere sprookjes of volksverhalen, waarin rare mannetjes, voluptueuze vrouwen en schedels de boventoon voeren. De achtergrond van druilerige bossen en gruizige kamers versterkt een gevoel van onbehagen. De vol met zwarte humor gevulde werken lijken door Nilsson ongedwongen en naïef met grote snelheid in nat-in-nattechniek op het doek gezet.

Joakim Ojanen

De keramische beelden van Joakim Ojanen maken wereldwijd furore. Het betreft ruige beelden in snoepjeskleuren van figuren die zowel kinderen zouden kunnen zijn als hippe dertigers, maar bijna altijd een zelfportret zijn.

Georg Óskar

De IJslandse kunstenaar Georg Óskar toont een serie tekeningen die hij maakte in Zweden. Zijn werk is vaak geïnspireerd op (kleine) dingen die hij heeft meegemaakt of die hem zijn opgevallen in de wereld om hem heen. Van kinderherinneringen tot onbeduidende berichtjes uit het nieuws. Aan die persoonlijke belevenis voegt hij in zijn schilderijen en tekeningen een duistere humoristische twist toe, waardoor het werk voor veel mensen aansprekend wordt.
De expositie loopt tot en met 10 februari.