In Stad | Marleen: logische stap

Groningen - De Kroeg van Klaas aan de Oosterweg bestaat sinds 1972. Vanaf 1988 is Fokke de Boer de eigenaar. Met ingang van morgen stopt Fokke achter de bar en pacht Marleen Vermooten (56) het vermaarde buurtcafé in de Oosterpoortwijk.

Marleen staat al bijna drie jaar achter de bar in De Kroeg van Klaas, en dat heeft zo zijn voordelen. "Ik ken inmiddels alle vaste klanten goed. En ik organiseer een groot deel van de activiteiten die ik eerder vanuit Café Marleen heb meegenomen. Dat ik het overneem is ook de meest logische stap nu Fokke stopt. Hij wordt in januari 67. Het hing er al een tijdje tegenaan dat hij wou stoppen. Hij wil natuurlijk ook dat het een kroeg blijft waar hij zelf ook nog graag komt." Het wordt niet opeens een moderne tent, maar een paar kleine veranderingen komen er wel. Zo heeft Marleen al een aantal nieuwe lampjes boven de bar gehangen. "Ik vond het licht niet prettig en heb wat flame-lampjes opgehangen die dimbaar zijn. We zijn op donderdag, vrijdag en zondag in de middag al open en dan was het eerder een wat donker hol. Die nieuwe lampjes kun je dan wat feller draaien. En later op de dag kan het dan weer terug naar caféniveau. Ook bij de ramen komen een paar lichtjes. Dat nodigt meer uit om naar binnen te komen."
Lees verder na de tekening.
[caption id="attachment_76811" align="aligncenter" width="655"]Eddy Koekkoek. ©Marleen Vermooten In De Kroeg van Klaas hangt nu ook een door Marleen Vermooten gemaakte tekening van Eddy Koekkoek. Hij begon in het café het maandelijkse open podium.[/caption] Marleen gaat ook meer aandacht besteden aan koffie. "De tijd van poederkoffie en Senseo is voorbij. Er komt een apparaat waarmee ik een behoorlijke cappuccino en espresso kan maken. Koffie is in de horeca steeds belangrijker geworden. Bij de maandelijkse kaartavond en de quizavonden moet je een lekker kopje koffie kunnen drinken." Mensen hoeven niet bang te zijn dat alles anders wordt. Zo blijft er plek voor het biljart. "Het blijft een buurtcafé waar bij de livemuziek mensen uit de hele stad komen maar ook vanuit de buitendorpen. De band speelt vanachter het biljart en dat heeft ook als voordeel dat het publiek niet tegen de band aan staat te dansen. Soms springt iemand van de band op het biljart om daarvandaan te zingen. Inki de Jong heeft daar een handje van." Het pand aan de Oosterweg werd na leegstand in 1971 naamloos heropend en het beestje moest een naam hebben, Café Welkom werd door de stamgasten afgekeurd. Een van hen, de psycholoog Klaas Altena, plakte op een onbewaakt ogenblik met krantenletters de naam Kroeg van Klaas op het voorraam. Dat werd in september 1972 de naam van de kroeg. Ook 'onder' Marleen blijft die naam gehandhaafd. Altena vernoemde de Kroeg van Klaas overigens niet naar zichzelf. Klaas verwijst naar de kreet 'Klaas komt', een kreet bedacht door de exhibitionistische Robert Jasper Grootveld (1932-2009). Grootveld is het meest bekend als anti-rookmagiër, in de zestiger jaren ingelijfd bij Provo. Klaas is gebaseerd op Sinterklaas, de enige feestdag die in het socialistische huishouden van Grootvelds ouders thuis geduld en gevierd werd.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar