In Stad | Van sloper tot legende

Groningen - Op 15 juni staat de 75-jarige singer-songwriter Sixto Rodriguez voor het eerst van zijn leven in de Grote Zaal van De Oosterpoort.

Dat zou nooit gebeurd zijn als er in 2012 geen briljante documentaire over hem was gemaakt was door de Zweedse filmmaker Malik Bendjelloul. De film kreeg in 2013 een Oscar voor beste documentaire en werd overladen met andere onderscheidingen. Rodriguez begon zijn carrière in de jaren zestig. Hij leerde zichzelf gitaarspelen en trad op in bars en clubs in en rondom de Amerikaanse stad Detroit. In 1969 kwam zijn eerste album 'Cold Fact' uit en twee jaar later zijn tweede plaat 'Coming from Reality'. Deze albums flopten in de Verenigde Staten. Slechts een handvol platen ging over de toonbank. De rigoureuze ommekeer kwam pas ruim veertig jaar later nadat Rodriguez onderwerp werd van de bekroonde docu 'Searching for Sugar Man'.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_76659" align="aligncenter" width="640"]Singer-songwriter Rodriguez staat op 15 juni in de Grote Zaal van De Oosterpoort. Singer-songwriter Rodriguez.[/caption] De ontroerende documentaire zag ik in 2013 in het Groninger Forum aan het Hereplein en gaat over een man die 'de nieuwe Jimi Hendrix' had kunnen zijn, maar uitgroeide tot een mythische held in Zuid-Afrika. Daarmee wordt eindelijk recht gedaan aan het ongelofelijk talent van Rodriguez. 'Searching for Sugar Man' wad het startsein van het wereldwijde succes van Rodriguez. Rodriguez is van Mexicaanse afkomst. Hij werkte in de VS als sloper in de bouw. Wikipedia: ‘Zonder dat hij het wist, werd zijn muziek veel gedraaid in Zuid-Afrika, waar hij uitgroeide tot een legende, over wie het verhaal ging dat hij zelfmoord had gepleegd. In de jaren negentig gingen Zuid-Afrikaanse fans op onderzoek uit. Zij wisten ten slotte (in 1998) contact met hem te leggen, wat leidde tot een onverwachte opleving van zijn muzikale carrière en optredens in Zuid-Afrika. Over deze zoektocht, en de gelukkige afloop ervan gaat de documentaire Searching for Sugar Man.’ Nu tourt Sixto Diaz Rodriguez volop door Zuid-Afrika, Australië, Canada, Verenigde Staten en vele Europese landen. In 2013 speelde hij in onder meer de Radio City Music Hall in New York en op het beroemde Glastonbury Festival in Engeland. Op 15 juni laat deze legendarische folkheld zijn muziek horen in De Oosterpoort.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_76660" align="aligncenter" width="287"] Rodriguez, succesvoller dan ooit tevoren.[/caption] Regisseur Malik Bendjelloul verging het een stuk minder. Hij werd in 2014 dood gevonden in zijn woning in Stockholm. Bendjelloul leed aan depressies en maakte een eind aan zijn leven. Hij werd 36 jaar.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar