FC Groningen: talent boven ranglijst

GRONINGEN - Ook de opleidingsteams van FC Groningen hebben de eerste competitiehelft afgesloten. Met wisselend resultaat. Een overzicht van de zes teams.

Door Wim Masker

FC Groningen neemt komende zomer zijn intrek in het Topsportzorgcentrum. Het eerste elftal en alle zes opleidingsteams zitten vanaf dan onder één dak. Belangrijk voor de verdere uitvoering van het beleidsplan ‘2018: talenten op één’. Sinds de zomer van 2016 neemt FC Groningen al een voorschot op het beleidsplan en wordt er anders – en in de bovenbouw – veel vaker getraind. Individuele ontwikkeling van talenten gaat nog meer dan voorheen boven teamprestaties. Eind augustus voorspelden we onder de kop ‘FC Groningen voert gewaagd jeugdbeleid’ dat dit in enkele leeftijdsgroepen ten koste van ranglijstklasseringen zou kunnen gaan. Dat is gebleken.

Twin Games

FC Groningen onder 12 jaar is het jongste team in de opleiding. Dit ploegje is na vorig seizoen uit de regionale tweede divisie voor onder 13-teams gehaald en speelt nu wekelijks Twin Games tegen leeftijdgenoten van andere profclubs. Twin Games is een spelvorm waarin de clubs twee teams van acht spelers gelijktijdig tegen elkaar laten spelen. Dat gebeurt op een half veld. Achterliggende gedachte van de Twin Games is dat kinderen van 10 en 11 jaar op een kleiner veld en met minder spelers meer balcontacten maken en zich zodoende beter ontwikkelen. De resultaten van vier wedstrijdjes worden verwerkt tot een eindscore.

Zonder zege

FC Groningen onder 12 verloor tot dusver op één na al zijn wedstrijden. Dat was te voorzien met tegenstanders als Ajax, AZ, FC Utrecht, Vitesse, PEC en Volendam, waarvan de talentjes vaak al een of meer jaren in opleiding zijn. Bovendien loopt er in het veel dichter bevolkte oosten en westen van het land nu eenmaal meer talent rond, al kan dat per jaar verschillen. Ondanks de vele nederlagen ziet trainer Byron Bakker zijn team gestaag vorderingen maken. Vooral in het aanvallende gedeelte. Het verdedigen gaat zijn ploegjes nog minder goed af, stelt hij vast.

Mindere lichtingen

FC Groningen onder 13 jaar speelt dit seizoen een bescheiden rol in de middenmoot van de eerste divisie, nu nog het hoogste niveau in deze leeftijdsgroep. Trainer Menno van Dam had vorig seizoen de beschikking over een vooral in de breedte sterker team en speelde daarmee in de subtop. Een groot deel van die sterke lichting speelt nu wekelijks in FC Groningen onder 15. De keus voor veel eerstejaars in onder 15 heeft consequenties. Het technisch vaardige ploegje van trainer Bote Talsma leed grote nederlagen tegen ploegen die voetballend minder, maar anderhalve kop groter zijn. FC Groningen onder 15 staat daardoor onderin de eerste divisie A.

Andere competitieopzet

De competities voor jeugdteams onder 13 en 15 jaar krijgen met ingang van volgend seizoen een totaal andere opzet. Om gelijkwaardiger tegenstand te krijgen, worden de clubs in vier niveaus van elk acht ploegen verdeeld. Die spelen dan tot de winterstop een hele competitie van veertien wedstrijden, waarna promotie en degradatie plaatsvindt en aan het eind van het voorjaar nog eens.

Onder 17 in eredivisie

FC Groningen onder 17 van de trainers Sander van Gessel en Paul Matthijs is er opnieuw in geslaagd om zich als enige noordelijke team te plaatsen voor de kampioenspoule van de eredivisie. Daarvoor was een plaatsje bij de eerste acht nodig. Een jaar geleden lukte dit ook al, met Ludovit Reis toen als een van de uitblinkers. De middenvelder liet zien dat het vanaf FC Groningen onder 17 ineens snel kan gaan met talenten. Richairo Zivkovic en Juninho Bacuna gingen hem in dat opzicht voor.

Onder 19 herkansing

FC Groningen onder 19 lukte het niet om zich voor de kampioenspoule te plaatsen, maar kan zich na de winterstop in de eredivisie handhaven door in de promotiepoule van tien ploegen bij de eerste zes te eindigen. Dat kwalificatie voor de kampioenspoule heel lastig zou worden voor de ploeg van trainer Marcel van Buuren was voorspelbaar. Uitblinkende talenten zoals Ludovit Reis, Tom van de Looi, Kolbeinn Finnsson en de inmiddels vertrokken Hampus Finndell waren immers al vervroegd doorgeschoven naar FC Groningen onder 23. Het beloftenteam, vorig seizoen nog middenmoter, bivakkeert in de subtop van de Derde Divisie zaterdag.

Absalem en Reis

Heeft Ludovit Reis FC Groningen onder 23 jaar min of meer overgeslagen en heeft van dat team Amir Absalem inmiddels in het eerste elftal gedebuteerd, de selectie van trainer Alfons Arts heeft in middenvelder Tom van de Looi nog een speler die dicht tegen het eerste elftal aan zit. En zo zijn er op termijn nog wel een paar. Glenn Bijl (22) en Keziah Veendorp (20) bewijzen ondertussen bij FC Emmen dat het beloftenteam ook een prima opstap kan zijn naar de Jupiler League. Het maakt van FC Groningen onder 23 jaar een extra interessant podium.