Bewonerssteunpunt Stut-en-Steun groeit

GRONINGEN - Het aantal medewerkers van de door de Groninger Bodem Beweging en het Gasberaad opgerichte organisatie Stut-en-Steun is in anderhalf jaar bijna verdubbeld.

Het onafhankelijke bewonerssteunpunt voor iedereen die schadelijke gevolgen ondervindt van de mijnbouwactiviteiten, groeide sinds de oprichting in mei 2016 van vijf naar negen medewerkers, die deels op parttime basis werken.

Versterkingsoperaties

Steeds meer mensen weten de weg naar Stut-en-Steun te vinden, lang niet meer alleen met vragen over aardbevingsschade. Coördinator Ina Blink: “We merken dat steeds meer mensen ook vragen stellen over de versterkingsoperaties die langzaam maar zeker zijn begonnen. Dat is opvallend, want in het eerste jaar boden we vooral een luisterend oor voor mensen die in ingewikkelde trajecten over schadevergoeding zaten. Die hebben we natuurlijk nog veel, maar in toenemende mate vragen mensen nu ook wat ze moeten verwachten van de versterkingsoperaties, hoe lang die gaan duren, wat er allemaal versterkt wordt en meer van dat soort zaken.’’ Anderhalf jaar terug begon de onafhankelijke organisatie met vijf medewerkers: specialisten op het gebied van maatschappelijk werk, bouwkunde of juridisch geschoold. Ook ervaringsdeskundigen maken deel uit van het team van Stut-en-Steun. Dat team is dus uitgebreid naar negen personen.

Gratis

Blink merkt dat de behoefte groot is: “Bewoners denken vaak alleen te staan met hun problemen. We merken dat er grote behoefte bestaat aan een luisterend oor, aan iemand die meedenkt of op andere manieren ondersteuning biedt. Want de impact is groot! We zien dat onze rol van belang is. En de drempel is laag, want Stut-en-Steun werkt gratis.”