Martini Ziekenhuis verkoopt vuurwerkbrillen en oordoppen

GRONINGEN - De afdelingen Oogheelkunde en Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) van het Martini Ziekenhuis verkopen deze maand vuurwerkbrillen en oordoppen. Dit om schade aan ogen en oren als gevolg van vuurwerk te voorkomen.

De afdeling KNO verkoopt zelfs al het hele jaar oordoppen. “We zien steeds meer jonge mensen met ernstige gehoorschade. Bijvoorbeeld door luide muziek tijdens het uitgaan, of harde geluiden tijdens het klussen of op het werk. Goede oordoppen kunnen dit voorkomen”, vertelt KNO-arts Hans Claessens.

Gehoorschade

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken door te hard geluid. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Dat geluidsniveau is gelijk aan een heel hard rinkelende wekker naast je bed, een drukke verkeersweg of een langsrijdende trein. Maar ook met je koptelefoon naar luide muziek luisteren is schadelijk. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Mensen denken vaak dat dit alleen kan gebeuren als een geluid heel erg hard is, maar het gebeurt ook als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld. Het gevolg kan ernstige slechthorendheid of zelfs doofheid zijn, maar ook een constante piep/ ruis of een overgevoeligheid voor geluiden. Dit is onherstelbaar en onomkeerbaar. Daarom kan iedereen op de polikliniek KNO het hele jaar door voor 3 euro kwalitatief goede oordoppen kopen. Deze dempen harde en schadelijke geluiden, zoals harde knallen en (te) luide muziek bij festivals en concerten.

Vuurwerkbrillen

Op de polikliniek van Oogheelkunde zijn voor 1 euro vuurwerkbrillen verkrijgbaar. De vuurwerkbril is gemaakt van een sterke kunststof en sluit goed aan op het gezicht, waardoor ogen goed beschermd zijn. De beschermende maatregelen in combinatie met de juiste wijze van aansteken, kan oogletsel en/ of gehoorschade voorkomen. Ook voor toeschouwers zijn deze maatregelen belangrijk, want de afgelopen jaren bleek dat de helft van de gewonden door vuurwerk omstanders waren.