UMCG past nieuwe therapie lymfeklierkanker toe

GRONINGEN - In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is onlangs een patiënt met een agressieve vorm van lymfeklierkanker met een nieuwe, experimentele therapie behandeld. Hierbij zijn de afweercellen van de patiënt genetisch veranderd.

De T-cellen van de patiënt zijn genetisch zodanig aangepast dat ze nog maar één ding kunnen, namelijk het herkennen en vernietigen van lymfeklierkankercellen.

CAR T cel-therapie

Volgens hematoloog Tom van Meerten reageert de patiënt goed op deze behandeling en gaat het naar omstandigheden goed met hem. Hij is de vierde patiënt in Nederland die deze behandeling heeft gehad. De behandeling - de zogeheten CAR T cel-therapie - is ontwikkeld voor patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker voor wie chemotherapie of een stamceltransplantatie zonder resultaat zijn gebleven. Normaal worden patiënten in deze fase palliatief behandeld, gericht op symptoombestrijding van hun pijn, vermoeidheid en kortademigheid. De behandeling is niet zonder risico’s. Patiënten kunnen bijwerkingen krijgen als hoge koorts en sufheid. Het is daarom van belang dat deze behandeling multidisciplinair plaatsvindt, met ondersteuning van IC en neurologie. Na de behandeling blijft de patiënt nog ongeveer 2 tot 3 weken in het ziekenhuis.

Toekomst

Hematoloog Tom van Meerten verwacht dat na de eerste patiënt er snel andere zullen volgen. Het is op dit moment een experimentele behandeling, die alleen mag worden uitgevoerd in wetenschappelijk verband. Van Meerten verwacht dat in de toekomst deze behandeling ook bij andere soorten kanker als lymfatische leukemie, dikke darmkanker en hoofd/hals kanker, kan worden toegepast.