In Stad | Brian Griffin: POP

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar. Foto: Marc Jansen[/caption]

Noorderlicht Fotogalerie toont tot en met 28 januari werk van Brian Griffin met veel aandacht voor beeld uit zijn nieuwe boek 'POP'. Brian Griffin is een van de invloedrijkste fotografen van zijn generatie. Samen met andere illustere iconen van de zogenoemde 'British Photographers of the Thatcher Years' - Martin Parr, Paul Graham, Jo Spence en Victor Burgin - bepaalde hij in de jaren zeventig en tachtig het imago en de populariteit van honderden bedrijven en artiesten. Door zijn onorthodoxe talent, avonturierszin en herkenbare en spannende beeldtaal schopte Griffin het op vele vlakken tot de absolute top: als filmmaker en reclame- en popfotograaf. Zijn inspiratie komt meer uit het werk van schilders en kunstenaars dan uit dat van andere fotografen. Met name invloeden van de expressionistische cinema en het werk van schilder Caspar David Friedrich (nu te zien in Groninger Museum) zijn terug te vinden in Griffins oeuvre. Griffin wordt in 1948 in Birmingham geboren, maar groeit op in Lye in de Black Country, een gebied dat in die jaren leefde van de steenkoolwinning. Op zijn twintigste vertrekt Griffin en gaat fotografie studeren aan de Manchester Polytechnic. In 1972 zet hij als relatieve outsider aan de oevers van de Theems een studio op, in de Londense wijk Rotherhithe. Hij gaat werken voor business-magazine 'Management Today' en leert de fijne kneepjes van het vak. Als eind jaren zeventig de economie krimpt en er minder werk is, meldt hij zich met zijn portfolio op de burelen van het legendarische Stiff Records. In het decennium dat volgt, groeit Griffin met zijn experimentele en surrealistische stijl uit tot dé visuele verhalenverteller van de New wave, postpunk- en New Romantic-beweging. Ian Dury, The Clash, Depeche Mode, Echo & The Bunnymen, Iggy Pop, Kate Bush, The Specials, Siouxsie and the Banshees, Elvis Costello en ontelbaar veel andere sterren: allemaal verschenen ze voor de lens van Griffin.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_76501" align="aligncenter" width="288"] Depeche Mode in 1982. ©Brian Griffin[/caption] In zijn boek ‘POP’, dat in november verscheen, heeft de Engelse fotograaf een compilatie van zijn mooiste werk samengebracht: meer dan 160 album- en singlehoezen, posters en persfoto's van ruim honderd bands en artiesten. Een groot deel ervan werd niet eerder gepubliceerd. Noorderlicht, Akerkhof 12 in Groningen, is open van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Toegang gratis.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar