FC Groningen boert achteruit

GRONINGEN - Met drie punten minder dan vorig seizoen begint FC Groningen zondag aan de tweede seizoenhelft tegen Sparta. Het is de club dan ook niet gelukt ‘de hut weer vol te spelen’.

Door Wim Masker

FC Groningen beloofde vorige zomer na een tegenvallend seizoen flink in de spelersgroep te investeren en deed dat ook, al betrof het vooral huursommen, tekengelden en makelaarskosten. Hoge afkoopsommen werden er namelijk niet betaald. De club huurde drie buitenlanders (Doan, Kane en Antuna), trok twee transfervrije krachten aan (Begois en Te Wierik) en trok voor slechts twee spelers een bescheiden transfersom uit (Veldwijk en Warmerdam). Tegenover de komst van zeven nieuwelingen stond het vertrek van tien spelers van wie Linssen als enige een vaste basisspeler was. Zijn vertrek en dat van de ‘edelreserves’ Tibbling en Sørloth leverde de club ruim 2 miljoen euro aan transferinkomsten op.

Niet sterker

Halverwege het seizoen moeten we vaststellen dat FC Groningen er vooralsnog niet beter op is geworden. De selectie is mogelijk wat talentrijker, maar dat vertaalt zich niet in beter voetbal of meer punten. Integendeel. Vorig seizoen sloot de ploeg de eerste competitiehelft af met twintig punten; het resultaat van vijf overwinningen, vijf gelijke spelen en zeven nederlagen. Ditmaal won FC Groningen slechts vier duels en werd er acht keer verloren.

Iets aantrekkelijker

FC Groningen speelde in eigen stadion vooral veel goede tweede helften. Met name de duels met Heerenveen (3-3) en PSV (3-3) waren na de rust het aanzien meer dan waard. Ook tegen AZ (1-1) en Vitesse (4-2) maakte FC Groningen een matige eerste helft meer dan goed. Van Willem II werd weliswaar met 1-0 verloren, maar ook tegen de Tilburgers werd voldoende strijd en spektakel geboden. De winst op FC Twente (1-0) was verdiend, die tegen FC Utrecht (2-1) totaal niet. Alleen tegen Feyenoord (0-2) en VVV (1-1) waren spel én resultaat niet goed. Gemiddeld genomen was het spel in de thuiswedstrijden iets aantrekkelijker dan vorig seizoen.

Minder publiek

FC Groningen is desondanks tussen de 2000 en 3000 vaste klanten kwijtgeraakt. Nooit eerder waren er zoveel groene kuipjes in het stadion te zien. Door de aanhoudend belabberde resultaten zal die negatieve trend zich waarschijnlijk doorzetten. Slechts drie zeges in negen thuiswedstrijden is te weinig. Het grote publiek is sinds het verlaten van het Oosterparkstadion nu eenmaal veel beter gewend. Gek genoeg is de sfeer in het stadion wel verbeterd. Dat is te danken aan de fanatieke supporters op de Noordtribune die de club ook bij een achterstand blijven steunen en aanvalsgolven luidkeels ondersteunen.

Laag rendement

FC Groningen betaalt de hoogste salarissen aan spelers die het verschil moeten maken. Aan ervaren spelers in de as van het elftal. Van hen levert alleen doelman Sergio Padt (27) prestaties op subtopniveau. Centrumverdediger Etienne Reijnen (30) en middenvelder Ruben Jenssen (29) zitten op de bank, terwijl Lars Veldwijk (26) allerminst een onbetwiste aanvalsleider is. Hij scoorde tot dusver driemaal, eentje minder dan zijn concurrent Tom van Weert (27).

Woord aan Jans

Zolang bij FC Groningen de bestbetaalde spelers niet bepalend zijn, heeft de club weinig aan zijn hogere begroting. Wat de club in financieel opzicht (nog) extra heeft ten opzichte van clubs als PEC, Heracles, VVV en Excelsior vloeit nu grotendeels naar spelers die de reservebank warmhouden. Het is een uitdagende taak voor de nieuwe technisch manager Ron Jans om daar in de komende drie, vier transferperiodes verandering in aan te brengen.