Noord Nederlands Orkest verlengt contract met dirigent Antony Hermus

GRONINGEN - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) verlengt het contract met dirigent Antony Hermus.

Hermus is sinds 2015 als vaste gastdirigent verbonden aan het NNO. Zo dirigeerde hij afgelopen jaren een scala aan concerten, waaronder verschillende Mahler-symfonieën en concerten in TivoliVredenburg en het Concertgebouw. Tevens dirigeerde hij de Carmina Burana-scratch en stond hij samen met het orkest op Lowlands 2017. De nieuwe contractperiode is van augustus 2018 tot en met augustus 2021, waarin hij jaarlijks twee of drie producties zal dirigeren.

Vlam nog niet uitgedoofd

“Wij zijn zeer verheugd dat we het contract hebben kunnen verlengen met Antony Hermus”, zegt artistiek leider Marcel Mandos van het NNO. “Antony is een bijzonder gedreven en enorm talentvolle klankmagiër. De vlam tussen het NNO en Antony is nog lang niet uitgedoofd en in ieder project met Antony laat hij het orkest ver boven zichzelf uitstijgen.” “Hoe hij de musici inspireert, het orkest laat klinken en de muziek betekenis geeft is bijzonder. De concerten met Antony zijn een muzikale belevenis voor musici en publiek. Uiteraard zijn we ook zeer verheugd dat zijn internationale carrière zo’n vlucht neemt.”

Zesde symfonie van Mahler

Het publiek kan Antony Hermus komend weekend weer aan het werk zien bij het NNO. Hij dirigeert dan de Zesde symfonie van Mahler; vrijdag 15 december in De Harmonie in Leeuwarden en zaterdag 16 december in De Oosterpoort in Groningen.

Antony Hermus

Antony Hermus studeerde piano bij Jacques de Tiège en orkestdirectie bij Jac van Steen en Georg Fritzsch. Tussen 2003 en 2008 was hij Generalmusikdirektor van de stad Hagen, van 2009 tot 2015 van Dessau (D). Hij leidde operaproducties bij de Nederlandse Reisopera, de Staatsoper Stuttgart, de Komische Oper Berlin, Göteborg Opera en de Opéra du Rhin in Straatsburg. Daarnaast dirigeerde hij onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Philharmonia Orchestra in Londen, de BBC Philharmonic in Manchester, het Orchestre de l’Opéra National de Paris, de Bamberger Symphoniker, het Orchestre de la Suisse Romande, het Antwerp Symphony Orchestra en het Seoul Philharmonic Orchestra. Dit seizoen keerde hij terug bij de Göteborg Opera en debuteert hij bij het Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, het Melbourne Symphony Orchestra en het Auckland Philharmonia Orchestra.