Soa-consult via smartphone of webcam

GRONINGEN - Sense Noord-Nederland is vandaag een pilot online consulten begonnen.

Drentse en Groningse jongeren met vragen over seksualiteit en soa’s hoeven voortaan in veel gevallen niet meer de GGD te bezoeken voor een consult. Ze kunnen ook via hun smartphone of webcam ‘op gesprek komen’.

Webcamconsult

Een webcamconsult biedt jongeren tot 25 jaar de mogelijkheid een soa-test aan te vragen of hun vragen rondom seksualiteit te stellen vanuit hun eigen omgeving. Bij zo’n online consult heeft de jongere via de webcam een gesprek met een verpleegkundige seksuele gezondheid. Indien nodig krijgt de jongere een soa-thuistest toegestuurd.

Reistijd en anonimiteit

De GGD’en van Groningen en Drenthe willen met deze nieuwe dienst beter aansluiten bij de behoeftes van jongeren. “Jongeren van buiten de stad hebben soms wel een uur reistijd om in Groningen, Assen of Emmen op ons spreekuur te komen”, vertelt projectleider Marieke Sibon. “Daarnaast willen jongeren die een soa-test laten doen, graag anoniem blijven. Op het online spreekuur lopen ze niet het risico bekenden tegen te komen in de wachtkamer.”

Pilot

Deze pilot loopt een half jaar. Ook GGD’en in andere regio’s doen hieraan mee. De pilot moet uitwijzen voor wie het online consult geschikt is, of jongeren tevreden zijn en of het inderdaad tijd bespaart. Hierbij zijn onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Rutgers betrokken. Op basis van dit onderzoek wordt besloten of en op welke manier het online spreekuur een vervolg krijgt. Het programma waarmee de webcamgesprekken worden gevoerd is ontwikkeld door het bedrijf Webcamconsult. Dit programma is ISO-gecertificeerd waarmee de privacy van de cliënten gewaarborgd is.

Sense soa-spreekuur

Iedereen kan voor een soa-test bij de huisarts terecht. Voor jongeren onder de 25 jaar die om welke reden dan ook niet naar hun huisarts willen of kunnen en wel een soa-test nodig hebben of een vraag hebben over seksualiteit, is er het Sense soa-spreekuur. Dat is anoniem en gratis.