PSV zoekt snel herstel

GRONINGEN - Roemloos ging PSV zondag tegen Ajax ten onder. De koploper hoopt vanavond tegen FC Groningen het opgebroken zegepad te hervinden. De aftrap in het Noordlease Stadion is om 18.30 uur.

Door Wim Masker

Slecht spelen en toch winnen, volgens sommige theoretici kenmerkt het de ware kampioen. PSV leek na een aantal uiterst moeizame overwinningen in die theorie te zijn gaan geloven en dacht met het vertrouwde omschakelingsvoetbal ook in Amsterdam succesvol te kunnen zijn. Lange tijd hield de Brabantse topclub Ajax van scoren af om vervolgens in elf minuten tijd drie keer extra te moeten aftrappen. Kansen kreeg het behoudende PSV pas na de 3-0 van Donny van de Beek.

Geen Locadia

Trainer Philip Cocu koos in Amsterdam voor een vijfmansverdediging met Derrick Luckassen als extra centrale verdediger tussen het vaste duo Daniel Schwaab en Nicolas Isimat-Mirin. Dat ging ten koste van een aanvaller. Het valt niet te verwachten dat Cocu vanavond ook op die speelwijze teruggrijpt. PSV keert vrijwel zeker terug naar 4-3-3, met Luuk de Jong in de spits en Hirving Lozano en Steven Bergwijn op de vleugels. Jürgen Locadia liep in de Arena een hamstringblessure op en zal ontbreken.

Nonchalance

FC Groningen volgde zondag in Kerkrade bijna het slechte voorbeeld van Heerenveen, dat een week eerder met 2-1 van Roda JC had verloren. De ploeg van trainer Ernest Faber maakte aanvankelijk de fout op een besneeuwde ondergrond te veel te willen voetballen en legde het in de fysieke duels af. Dat kwam het elftal op een 1-0 achterstand te staan. Nadat de sneeuw van het veld was geschoven, bleek FC Groningen de betere ploeg. Een knap afgestraft moment van nonchalance van Samir Memisevic verkleinde de kans op een driepunter (2-0).

Te laag tempo

Dankzij twee goals van Tom van Weert ging er toch nog een puntje mee in de bus naar Groningen, maar het hadden er ook drie kunnen en misschien wel moeten zijn. Het lukte FC Groningen echter 35 minuten lang niet om een overtalsituatie uit te buiten. Met een man meer verdween de energie uit het spel en zakte het tempo waar dat tegen tien man juist omhoog zou moeten. De verdediging van Roda werd door het vele gesjok slechts sporadisch verrast en bleef – op twee, drie gevaarlijke momenten na – eenvoudig op de been.

Mahi terug?

Ernest Faber hield tegen Roda zijn pas herstelde topscorer Mimoun Mahi buiten de basisformatie. Mocht Mahi vanavond wel starten, dan zal dat waarschijnlijk ten koste gaan van Oussama Idrissi of Ritsu Doan. Beiden waren niet erg op dreef. De linksbuiten moet vooral blijven dribbelen, maar niet tegen een overmacht. Doan miste ogenschijnlijk energie en kwam niet in het stuk voor.