Nominatie Doedertoe, De Opstap en De Oude Bieb voor Meer dan handen vrijwilligersprijs

GRONINGEN - Doedertoe, De Opstap en De Oude Bieb uit Groningen zijn genomineerd voor een Meer dan handen vrijwilligersprijs. Met deze vrijwilligersprijs wil het ministerie van VWS haar waardering uitspreken voor vrijwilligersorganisaties in Nederland.

Gemeenten konden zelf de drie meest inspirerende vrijwilligersorganisaties binnen hun grenzen voordragen. Doedertoe, De Opstap en De Oude Bieb zijn voorgedragen door een Groninger jury bestaande uit vertegenwoordigers van LINK050, Jimmy’s, Humanitas, de gezamenlijke Groninger kerken en de gemeente. Deze jury heeft gekeken naar de diversiteit van de medewerkers, of er sprake is van een aansprekende en vernieuwende werkwijze, en de duurzaamheid van de organisatie. Een ander belangrijk criterium is of de organisatie een bijdrage levert aan een zorgzame samenleving.

Genomineerden

Stichting Doedertoe exploiteert een werkplaats waar mensen kleinere kringloopspullen als spiegels, lampen, klokken en kastjes ‘pimpen’. Doel van de pimpwerkplaats is blijheid en schoonheid te verspreiden, mensen samen te brengen én activering. Deelnemers betalen niet met geld maar met tijd en talent. Daardoor hoeft niemand vanwege geldtekort thuis te blijven. Stadjers die na ziekenhuisopname niet voor zichzelf kunnen zorgen, en geen beroep kunnen doen op hun omgeving, worden tijdelijk verzorgd in logeerhuis De Opstap. Ook kan De Opstap mantelzorgers tijdelijk ontlasten van de zorg voor een familielid of naaste. Degene die mantelzorg ontvangt, logeert dan tijdelijk in De Opstap. Gasten zijn welkom zonder indicatie, en de kosten van het verblijf zijn laag. De Oude Bieb is een ontmoetingsplek in Lewenborg. Voor ontmoeting, het maken van een praatje, het drinken van een kopje koffie of thee, activiteiten - variërend van constructieve weerbaarheid tot breien - of advies. De activiteiten die in De Oude Bieb georganiseerd worden zijn in eerste instantie bedoeld voor de minima. Mensen die niet tot deze groep behoren zijn echter natuurlijk ook van harte welkom om aan onze activiteiten deel te nemen

Stemmen

Binnen de Meer dan handen vrijwilligersprijzen worden een landelijke juryprijs van 5000 euro en een publieksprijs van 2000 euro onderscheiden. Publiek kan op vrijwilligersprijzen.nl stemmen op zijn favoriet. De uitslag wordt 11 januari 2018 bekendgemaakt op de website.