Hoogste punt Innovatiecentrum Avebe bereikt

GRONINGEN - De nieuwbouw van het Innovatiecentrum van Avebe op Zernike Campus Groningen heeft donderdag het hoogste punt bereikt.

Aardappelzetmeelconcern Avebe is voornemens zijn afdeling R&D en Innovatie, met ruim honderd medewerkers, onder te brengen in het Innovatiecentrum. Verder wordt onder de noemer Innolab Biobased Economy ruimte ingericht voor start-ups in de agrofood sector. Bouwcombinatie BAM/ Trebbe geeft aan dat de oplevering van de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2018 plaatsvindt.

Samenwerking op Campus Groningen

Bij de keuze van Avebe voor de Campus Groningen speelde de synergie met de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de aanwezige ondernemers op Campus Groningen een grote rol van betekenis. Daarnaast werd de keuze ingegeven door het enthousiasme en inzet van de gemeente en provincie Groningen. “Avebe wordt gedreven door kennis en innovatie. Dat motto delen we met Campus Groningen, en met onze nieuwe vestiging onderstrepen we dat. Dit is een plek vol dynamiek, midden tussen jong talent en hoogwaardige bedrijven, en daar voelt Avebe zich thuis”, zegt Gerard ten Bolscher, Managing Director R&D and Innovation van Avebe.

Ideale voedingsbodem

De activiteiten waarop Avebe zich in het nieuwe Innovatiecentrum richt, variëren van heel praktisch tot fundamenteel onderzoek. Avebe werkt bijvoorbeeld aan praktisch oplossingen voor betere toepassing van zetmeel of eiwit voor specifieke recepten en ‘clean-label’-oplossingen. Hierbij valt te denken aan ingrediënten met unieke eigenschappen, zonder e-nummers. Het nieuwe innovatiecentrum krijgt ook een rol in het zichtbaar maken van deze innovaties. Het pand krijgt bijvoorbeeld een ‘culinary kitchen’, die voor ontvangst en demonstraties voor klanten ingezet wordt.

Innolab Biobased Economy

Ook het Innolab Biobased Economy, het gedeelte dat specifiek ingericht wordt om open innovatie in de bio-economie te stimuleren, krijgt steeds meer smoel. De eerste start-ups die zich hierin willen vestigen hebben zich gemeld, waarmee de helft van het Innolab reeds gevuld is. “De R&D-poot van Avebe en de community op Campus Groningen weten elkaar al te vinden. De eerste speerpunten waar gezamenlijk in opgetrokken kan worden zijn al gedefinieerd en geconcretiseerd. Het Innolab Biobased Economy is de perfecte landingsplek voor deze samenwerkingsprojecten. En daarnaast zijn we er natuurlijk voor startende bedrijven die zich in dit thema begeven”, zegt Marnix Pool, managing director Innolab Biobased Economy.