Eerste paal biobased innovatiewerkplaats ZAP Groningen

GRONINGEN - Op de Zernike Campus in Groningen is woensdag de eerste paal geslagen voor ZAP Groningen, een nieuwe faciliteit voor biobased onderzoek.

Ondernemers, (docent-)onderzoekers en studenten maken hier vanaf het studiejaar 2018/ 2019 innovatieve producten uit biomassa.

Innovatiewerkplaats

ZAP (Zernike Advanced Processing) Groningen is een innovatiewerkplaats met onder meer kassen, laboratoria en hightech apparatuur. Uniek voor de regio is de superkritische CO2-apparatuur. Daarmee haal worden op een duurzame manier, dus zonder chemische middelen, inhoudsstoffen uit bijvoorbeeld planten gehaald om weer te gebruiken als grondstof voor geneesmiddelen of cosmetica.

Producten testen

ZAP Groningen biedt ondernemers de faciliteiten hun producten op grotere schaal te testen en door te ontwikkelen tot markt-klaar product. Dit doen ze in samenwerking met (docent-)onderzoekers en studenten van verschillende opleidingen, die hiermee relevante onderzoeks- en werkervaring opdoen. ZAP Groningen is opgezet om jonge professionals op te leiden, bij- en herscholingsmogelijkheden aan te bieden en om onderzoek voor mkb en start-ups te faciliteren. Dit alles bij elkaar zal naar verwachting hoogwaardige arbeidsplaatsen creëren voor de regio.

Hanzehogeschool

De Hanzehogeschool Groningen is penvoerder en is samen met de provincie Groningen en SNN hoofdinvesteerder van ZAP Groningen. Er wordt nauw samengewerkt met Noorderpoort en de Rijksuniversiteit Groningen. Deelnemende bedrijven zijn onder meer Avebe, SuikerUnie, Akzo Nobel, Imenz, Feyecon, Syncom, Telson, Ten Kate Vetten, Exter Aroma en Koopmans Meel.