Tombola eredivisie

GRONINGEN - Zeer verdiend was de 3-0 overwinning van FC Groningen op ADO, maar controle over de wedstrijd had de onervaren ploeg van Ernest Faber niet echt. Dat zien we vaak in de eredivisie.

Door Wim Masker

De selecties zijn bijna zonder uitzondering jong, wat zeer wisselvallige prestaties tot gevolg heeft. Ervaren spelers van niveau spelen in het buitenland, achtergebleven leeftijdgenoten of oudere buitenlandse spelers zijn vaak niet onbetwist. Zo ook bij FC Groningen. De selectie telt slechts zes spelers ouder dan 25 jaar. Doelman Sergio Padt (27) is een dragende speler, maar dat geldt (nog) niet voor de vijf anderen. Etienne Reijnen (30), Ruben Jenssen (29) en Lars Veldwijk (26) zitten op de bank. Spits Tom van Weert (27) zoekt naar zijn vorm. Kevin Begois (35) is een geval apart. De Belg is gehaald als reservekeeper. De sfeermaker voldoet uitstekend.

Jongste middenveld

FC Groningen heeft het jongste middenveld van de eredivisie, met Juninho Bacuna (20), Ritsu Doan (19) en Ludovit Reis (17). De drie waren zaterdag in Den Haag beter dan hun veel ervarener tegenstanders. Met ‘valse’ rechtsbuiten Jesper Drost als vierde middenvelder vond FC Groningen met name na rust gemakkelijker de vrije man dan de zwak spelende thuisploeg. ADO-trainer Alfons Groenendijk zei het ontbreken van Lex Immers en Tyronne Ebuehi niet als excuus te willen aanvoeren, maar deed dat dus indirect toch.

Onvindbaar

Ernest Faber en zijn collega’s hebben lang gezocht naar de ideale opstelling, maar die is met de huidige spelersgroep misschien wel niet te vinden. De spelers doen nu eenmaal niet of nauwelijks voor elkaar onder. En zelfs als de trainers willen: het is onmogelijk om voor een vast elftal te kiezen, bijna wekelijks zijn er in deze fase van het seizoen schorsingen en/ of blessures. Zo kon Faber in Den Haag niet over de geblesseerden Kasper Larsen en Mimoun Mahi beschikken en bleef Ruben Jenssen ziek in Groningen achter. Maar ook in wisselende opstellingen heeft FC Groningen de stijgende lijn te pakken.

Roda JC

Volgende tegenstander Roda JC won zondag van Heerenveen, maar staat nog steeds onderaan. Op vijf punten van nummer twaalf FC Groningen dat staat slechts drie punten minder heeft dan nummer acht SC Heerenveen. Opvallend is dat FC Groningen het beste doelsaldo (21-23) heeft van alle ploegen onder plaats zeven. De ploeg is zelfs net iets productiever dan het verrassend goed presterende PEC Zwolle, dat 20-13 als doelsaldo heeft. De Zwollenaren danken hun veel hogere klassering dan ook vooral aan hun aanmerkelijk stabielere defensie.