120.000 euro subsidie voor Nieuwe Kerk in Groningen

GRONINGEN - De Nieuwe Kerk in Groningen krijgt 120.000 euro subsidie van de provincie Groningen.

De subsidie, afkomstig uit het budget Culturele Infrastructuur Aard- en Nagelvast (CIAN), is bedoeld voor de herinrichting van de kerk.

Nieuwe Kerk

De kerk wordt geschikter gemaakt voor culturele activiteit, naast de gebruikelijke kerkdiensten en -activiteiten. De ruimte wordt zo ingericht dat ook - naast de gebruikelijke kerkdiensten en -activiteiten - cultuurgezelschappen gebruik kunnen maken van het rijksmonument. Na de herinrichting is de ruimte met name geschikt voor verhuur van concerten, theatervoorstellingen en festivals. De subsidie van 120.000 euro is aangevraagd door de stichting Protestantse Gemeente Groningen.

Incidenteel Cultuurbudget

Behalve aan de herinrichting van de Nieuwe Kerk draagt de provincie vanuit het Incidenteel Cultuurbudget bij aan drie andere projecten: • Voortdurend Verzet (maximaal 18.000 euro). Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) organiseert een theaterproject voor middelbare scholieren en meerdere tentoonstellingen. Hiermee vraagt het OVCG aandacht voor de motieven en drijfveren van verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog en leggen ze de verbinding met hedendaags verzet. • ZING ZING (maximaal 15.000 euro). Het Koorplein Noord-Nederland organiseert een korenfestival in Veendam en in de stad Groningen met als doel het veld van de Groningse koren te versterken en om potentiële nieuwe zangers te werven. • Dichtbij - ver weg (maximaal 16.000 euro). Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) wil het lokale en regionale oorlogsverleden in het Westerkwartier levend houden. Het OVCG organiseert onder andere een tentoonstelling, maakt korte films en bedenkt een educatief project om verhalen en objecten te verzamelen, verspreiden en door te geven.