In Stad | Verse Kosmotroniks

Groningen - Zondag 10 december om 16.00 uur opent aan de Westerhavenstraat 16 in Groningen de jaarlijkse verkooptentoonstelling van door Harry Arling gemaakte speelse kunstvoorwerpen.

Sinds een tijdje maakt Arling gebruik van een loep bij zijn meesterlijke knutselwerk. "Het duurt altijd vrij lang voordat ik nieuw gereedschap koop", vertelt Harry. "Ik heb een tijdje geleden een loep gekocht en eigenlijk is dat letterlijk en figuurlijk een eye-opener. Die loep zorgt ervoor dat ik veel gedetailleerder kan schilderen, maar ook kan snijden en dat soort dingen. Bij bijvoorbeeld de Vlindervangmachine kun je zien dat ik nu zo'n loep op heb en daardoor veel gedetailleerder kan werken. Vroeger deed ik dat met alleen maar een bril op. Twee jaar geleden moest de bril af en dan werkte ik met heel lang turen, het was vaak een beetje gokken. Maar sinds ik die loep heb met zo'n lichtje erop snap ik niet waarom ik die niet veel eerder heb aangeschaft. Zo'n loep kost een paar tientjes, en daar wacht ik dan heel lang mee voordat ik het aanschaf. Onbegrijpelijk is dat. Doe dat toch eerder man, zeg ik dan tegen mezelf. Ik weet niet wat dat bij mij is."
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_76025" align="aligncenter" width="373"]Harry Arling met de Vlindervanger. Harry Arling met de Vlindervanger.[/caption] Alle kunstwerken van Harry Arling zijn gemaakt van plastic afvalmateriaal en modelbouw onderdelen. Van kruimeldief tot fluitje tot waterpistooltje. Deze alledaagse voorwerpen prikkelen de fantasie van de kunstenaar om hiermee de meest spectaculaire machines te bouwen. Ze dragen de naam Kosmotroniks. Het zijn ingenieuze machines die kunnen vliegen, rijden, varen, zweven en nog veel meer. Iedere Kosmotronik wordt handmatig, onderdeel voor onderdeel in elkaar gezet en met oog voor detail geschilderd. De popnagels bijvoorbeeld, die veel voorkomen in een Kosmotronik, zijn gemaakt van ronde plastic strip, die in dunne plakjes wordt gesneden. Deze worden vervolgens met een mesje in de natte verf gedrukt en één voor één beschilderd. In alle Kosmotroniks zitten 3,3 Volts lampjes die door een 9 Volt batterij worden voorzien van stroom.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_76026" align="aligncenter" width="431"]TweePropLans, Kosmotronik te zien op komende expositie. Foto: Pepijn van den Broeke TweePropLans, Kosmotronik te zien op komende expositie. Foto: Pepijn van den Broeke[/caption] De expositie is te zien van 10 december tot en met 21 januari op vrijdag, zaterdag en zondag van 15.00 tot 18.00 uur. En op afspraak, tel. 06-46158152.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar