Spel FC Groningen ‘nietsig’

GRONINGEN - Eén schot op doel en een bal tegen de lat. Meer liet FC Groningen zaterdagavond niet zien tegen een niet groots, maar oppermachtig Feyenoord. De aanhang ging weer eens teleurgesteld naar huis.

Door Wim Masker

Dat Feyenoord won, was wat je gezien het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen zou mogen verwachten. Ook al had de landskampioen mede door blessures en de inspanningen voor de Champions League al vijf competitieduels niet meer gewonnen. Vorige week was bij Feyenoord al een kentering ten goede te zien. Het was een wonder dat de Rotterdammers niet van VVV wonnen en tegen Manchester City was het spel zonder meer bevredigend. Zonder de geschorste Karim El Ahmadi en met Bart Nieuwkoop en Nicolai Jörgensen beginnend op de bank, maakte Feyenoord het City midweeks erg lastig. Oordeelden ook de Engelse kranten.

Geen B-ploeg

Sommige Nederlandse journalisten suggereerden dat City-coach Josep Guardiola een B-ploeg had opgesteld, maar dat was volslagen onzin. De Spanjaard putte louter uit zijn eigen kernselectie, die voor Engelse begrippen met 24 spelers aan de smalle kant is. Bood Feyenoord een zeer representatief City al gedegen partij, tegen FC Groningen trok de ploeg de positieve lijn verder door.

Vuistje

Toch was het teleurstellend wat FC Groningen te bieden had tegen het niet op alle posities even sterk bezette Feyenoord. Aanvallend had de ploeg van trainer Ernest Faber vrijwel niets in te brengen. Pas na de (te?) late komst van Django Warmerdam en Lars Veldwijk maakte het elftal een vuistje. Over de vleugels werd FC Groningen voordien niet gevaarlijk. En zonder aanvoer over de vleugels is Tom van Weert een gemakkelijk uit te schakelen spits. De Brabander werkt keihard, maar heeft verder geen uitgesproken kwaliteiten. Hij is niet echt snel, mist een individuele actie en moet het ook al niet van zijn kracht en lengte hebben. Dan blijft er weinig over.. Een fitte Lars Veldwijk heeft meer te bieden. En fit is hij nu, naar eigen zeggen.

ADO versterkt

FC Groningen speelt zaterdagavond in Den Haag tegen ADO, dat met dank aan Chinese investeerders de begroting naar Gronings niveau heeft kunnen opkrikken. ADO heeft vijf punten meer dan FC Groningen. Als een van de weinige eredivisieclubs heeft ADO zich in de zomer behoorlijk weten te versterken. In Den Haag mikken ze dan ook stiekem op een plaats in het linker rijtje. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk kan zaterdag niet in de sterkste formatie spelen, want rechtsback Tyronne Ebuehi en aanjager Lex Immers ontbreken vanwege schorsingen.