Bezoekersrecord voor IDFA in Groningen

GRONINGEN - Waar het Groninger Forum in 2013 begon met de vertoning van alleen de Audience Favorites, is het IDFA in Groningen in vijf jaar uitgegroeid tot een volwaardig documentairefeest.

Het Groninger Forum toonde van donderdag tot en met zondag de beste documentaires uit alle windstreken, waarbij de vertoningen in vele gevallen geflankeerd werden door inleidingen, Q&A’s en nagesprekken met makers. De dertig documentaires werden door ruim 2400 mensen bezocht. Vele films waren uitverkocht.

Populaire films

Het IDFA in Groningen opende donderdag met de film ‘Instant Dreams’, over de magie van de Polaroid-foto, in aanwezigheid van de regisseur Willem Baptist. De film ‘De rode ziel’ van regisseur Jessica Gorter over de effecten van het leven Stalins regime was twee dagen achter elkaar uitverkocht. Ook de film ‘Doof kind’, in aanwezigheid van regisseur Alex de Ronde en zijn twee zoons, kon rekenen op een uitverkochte zaal. In samenwerking met Akkoord van Groningen en Marketing Groningen was vrijdag na de nieuwe film van Al Gore ‘An Inconvenient Truth 2’ een gesprek met wetenschapsjournalist Anna Gimbrere, Patrick en Milan van der Meulen (de mannen achter Enie.nl), poolonderzoeker Maarten Loonen en Geert Greving van CIEP. Andere populaire films waren ‘Eric Clapton: Life in 12 Bars’ met een inleiding door Eric Nederkoorn (journalist Dagblad van het Noorden), ‘Beuys’, ‘Visages Villages’ en ‘Human Flow’.

IDFA Audience Favorites

‘The Deminer’ en ‘Doof kind’ waren de twee titels van het Groningse documentaireweekend die ook te zien waren in IDFA’s Audience Favorites, het zondagprogramma met de publiekslievelingen van het Amsterdamse festival. De twee andere films in dat programma waren ‘The Dawn Wall’ en ‘Muhi – Generally Temporary’.

Best of IDFA 2017 on Tour

Voor de liefhebbers van IDFA en documentaires heeft het Groninger Forum nóg op stapel: The Best of IDFA 2017 on tour. Hierbij wordt 4 maart een selectie uit de winnaars van het IDFA vertoond. De films zijn Nederlands ondertiteld. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.groningerforum.nl.