Eelsk zoekt nieuwe dirigent

GRONINGEN - Het Eerste Echte Levensliederen en Smartlappenkoor (EELSK) uit Groningen zoekt per 1 februari 2018 een nieuwe dirigent.

Dit omdat de huidige dirigent Merel Heerink na zes jaar stopt bij Eelsk. Zij wil haar horizon verruimen. “Onder aanvoering van onze huidige dirigent Merel Heerink heeft Eelsk in de achterliggende zes jaar in muzikale zin veel vooruitgang geboekt: interessantere arrangementen, betere zang, zorgvuldiger interpretatie”, meldt Eelsk in een persbericht. “Van trouwe bezoekers van onze concerten krijgen we veel complimenten. Het koor wil graag op dit niveau verder, dit vraagt om een professionele dirigent.”

Eelsk

Eelsk is opgericht in 1994, aanvankelijk als een ‘na-het-werk-nog-even-zingen-koor’, met een wekelijkse bijeenkomst op woensdagavond. Al snel echter groeide Eelsk uit tot een echt koor, met vier stemgroepen (vijftien sopranen, vijftien alten, tien tenoren en tien bassen), concerten en uitvoeringen. De repetities zijn nog altijd op de woensdag, van 18.00 tot 20.00 uur. Het zangseizoen loopt van 1 september tot half juni. Eelsk zingt levensliederen en smartlappen. In de actuele praktijk echter is Eelsk beter te typeren als ‘een vrolijk koor van het veelzijdige Nederlandse lied’. Van oud tot nieuw, droevig en vrolijk. Van André Hazes tot Ramses Shaffy, van Willy Alberti tot Boudewijn de Groot. Eelsk zingt ook in het Gronings, maar niet in het Engels, noch in andere talen.

Repertoirekeuze

De repertoirekeuze geschiedt door een commissie in samenspraak met de dirigent. Eelsk zingt over het algemeen in drie- of vier stemmige arrangementen, die meestal speciaal voor het koor geschreven zijn; door de dirigent, pianist Rop Haverkort, of door een externe arrangeur. Het muzikale niveau van de leden varieert. Bij Eelsk is iedereenwelkom. Trouw de repetities bezoeken, je spullen op orde hebben en je best doen, dat zijn de voorwaarden. De leeftijd van onze koorleden ligt tussen de 40 en 75. Eelsk treedt ongeveer zes keer per jaar op. Een à twee eigen concerten en zo'n vier keer per jaar een sociaal optreden in een verpleeg-/ verzorgingshuis.
Meer informatie: www.eelsk.nl.