‘Open Je Ogen’ in Stad

GRONINGEN - De fototentoonstelling ‘Open Je Ogen’ is een initiatief van stichting CoMensha, het landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel, Stichting Openmind en fotograaf Ernst Coppejans.

De expositie bestaat uit dertig indringende portretten, dertig paar ogen op grote billboards. Deze vrouwen, mannen, jongens en meisjes geven letterlijk een gezicht aan mensenhandel in Nederland, de ernst, de omvang en de diversiteit. Ze vertellen hun schrijnende verhalen. Echte verhalen van echte slachtoffers, anno 2017.

Bij mensenhandel gaat het om seksuele uitbuiting, zoals gedwongen prostitutie en loverboypraktijken. Maar ook om arbeidsuitbuiting, zoals onbetaalde arbeid in de (land)bouw of de huishouding, en criminele uitbuiting, waarbij slachtoffers worden aangezet tot bijvoorbeeld diefstal of drugssmokkel en (gedwongen) orgaanhandel.

De expositie ‘Open Je Ogen’ is bedoeld om mensenhandel meer onder de aandacht te brengen. Mensenhandel is namelijk moeilijk te herkennen; het is van belang om signalen die op uitbuiting kúnnen wijzen te melden.

Daarom is vrijdag ook aandacht besteed aan plaatsen waar mensenhandel zich kan afspelen, hoe de signalen van mensenhandel te herkennen, waar te melden en hoe dit wordt opgepakt in de ketenaanpak mensenhandel.

De gemeente Groningen heeft in samenwerking met ketenpartners een actieve rol bij de aanpak van mensenhandel. Om daders op te sporen en aan te pakken, maar ook voor de zorg en opvang van slachtoffers.

Inwoners kunnen mogelijke signalen van mensenhandel ook melden; zij kunnen daarvoor terecht bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem.

De portretten zijn nog tot 15 december te zien aan de Westerkade.