Landschapsschilderijen Marjolein van Haasteren in Ann’s Art

GRONINGEN - In galerie Ann’s Art in Groningen wordt donderdag 30 november de tentoonstelling ‘Ooze out’ geopend. De expositie toont landschapsschilderijen van Marjolein van Haasteren uit Leiden.

‘Ooze out’ betekent doordruppelen en refereert aan het schilderij ‘Werabrunnen’, een plek in het Zwarte Woud waar Marjolein van Haasteren (1967) het idee voor haar nieuwste landschapsschilderijen kreeg. De bron, die ze daar zag, was niet een keurig stroompje, maar al het water druppelde gewoon de berg uit.

Kleurgebruik

De bladerlandschappen zijn qua toets onmiskenbaar van Van Haasteren, maar het kleurgebruik verschilt van haar eerdere werk. Waren de kleuren voorheen vaak mistig groen en roestig oranje - van machines - nu komen tussen de dieprode bladeren felgroene en turquoise verfspatten. ‘Ooze out’ is ook een verwijzing naar de periode waarin het kunstenaarschap van Marjolein van Haasteren zich bevindt. Het persoonlijke druppelt langzaam door in haar werk, met name in fotografie, waaraan zij nu ook een gedeelte van haar tijd besteedt. Van Haasteren fotografeert de leefomgeving haar moeder, die aan Alzheimer lijdt. Gewone dingen als een klok die altijd op zeven uur staat, het koffie- en theeservies dat dag en nacht wacht op genode gasten of een oude transistorradio. Hier lijkt de bron juist opgedroogd.
De expositie loopt tot 7 januari 2018.