In Stad | Het avondje van Igor

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar. Foto: Marc Jansen[/caption]

Peter Weening nam vrijdagavond in Vera het eerste exemplaar van 'Rock City' in ontvangst uit handen van schrijver Igor Wijnker. In de inleiding van zijn ijzersterke boek vertelt Wijnker over zijn moeilijkste beslissing: "Wie er wel en niet in zouden komen. Er zijn nog tientallen bijzondere verhalen te schrijven over andere Groningse muzikanten en aanverwanten. Waarom geen Rudy Lentze, LGHTNNG, De Kat, Traumahelikopter, The Black Cult, The Firebirds, Vox Von Braun, Green Hornet, Whipster, Sexton Creeps, Noisia, Jan 'Elpee' Kooi, Jurgen Veenstra of Town of Saints? Heel eenvoudig: vanwege ruimte-, tijd- en geldgebrek." Wie staan er wel in 'Rock City'? Wijnker volgde gedurende een lange periode, toonaangevende Groningse muzikanten als Bert Hadders, Skits Vicious & Jay Reaper (van Dope D.O.D.), Lou Leeuw, Eddy Koekkoek, Meindert Talma, maar ook de opkomst van Joost Dijkema en het onstuimige garagebandje Creepy Karpis. En ook is er ruim aandacht voor de Songclub, oefencomplex Het Viadukt en Igors tweede huis: Vera.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_75542" align="aligncenter" width="383"]Igor Wijnker zit klaar om te signeren. Vera-zeefdrukker Willem Kolvoort houdt de poster op de juiste hoogte. Foto: Jos Jansen op de Haar Igor Wijnker zit klaar om te signeren. Vera-zeefdrukker Willem Kolvoort houdt de poster op de juiste hoogte. Foto: Jos Jansen op de Haar[/caption] In 'Rock City' staat een doorwrocht portret van de unieke club aan de Oosterstraat, geschreven door een Veraan (sinds 2011). Wijnker is een van de 250 vrijwilligers. Niet zo gek dat hij daar zijn boek presenteert en het eerste exemplaar uitreikt aan Weening (De rots van de Oosterstraat 44). Uit 'Rock City': "In 1978 begon hij, zoals de meeste Veranen, als barman. Maar al snel werkte Weening zich op tot vaste dj op de zaterdag en trad hij in 1980 als lid van de muziekcommissie toe tot het bestuur van Vera. Hij zou ook de muziekprogrammering doen, voor de periode van een jaar. Dat lag Weening wel. Dit onwaarschijnlijke rijtje bands speelde in zijn eerste jaar op dat kleine podium aan de Oosterstraat: Joy Division, U2, Simple Minds en Human League. Met programmeren is hij nooit meer gestopt, afgezien van de korte periode begin 1986 toen hij na een heftig conflict door het noodbestuur als Vera-lid was geroyeerd. Weening keerde glorieus terug en drukte z'n stempel op de club zoals geen programmeur dat ooit heeft gedaan. Er is nergens in Nederland een programmeur die het al zo lang volhoudt, laat staan zo veel concerten heeft geboekt (6700)." 'Rock City' gaat ook over Lou Leeuw, een muzikant met nauwelijks eigen repertoire. Wijnker: "Hij is nog zo alomtegenwoordig in de muziekstad. Een verbazingwekkend vitale en immer goedgemutste muzikant die niets liever doet dan spelen, spelen, spelen. Die op het feest ter ere van zijn 70e verjaardag in Huize Maas niet van het podium is te slaan." Wijnker portretteert ook de internationaal doorgebroken hiphoppers van Dope D.O.D. (Straight outta Beijum). Hij is erbij als gewerkt wordt aan opnames in de Biotoop in Haren, in de studio van Tiberiu Chitu, beter bekend als Chu. Wanneer hij na middernacht thuiskomt galmen de tracks nog lang na in het hoofd van Wijnker en zijn opnamerecorder ruikt nog dagenlang naar wiet, stuff en tabak.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar