FC Groningen barst los

GRONINGEN - Machteloos was FC Groningen tegen Vitesse. Totdat rechtsback Dabo met een curieuze eigen goal voor de ommekeer zorgde. Ineens bleek FC Groningen toch weer goed te kunnen voetballen.

Door Wim Masker

Voetbal is vaak meer psychologie dan tactiek. Al blijft het belangrijk dat zo veel mogelijk spelers op een plaats staan waar ze uit de voeten kunnen. En dat stonden ze bij FC Groningen tegen Vitesse. Toch was het spel van de thuisploeg na een bemoedigende start bijna een uur lang machteloos en krachteloos. Aan goede wil en werklust ontbrak het niet, maar wel aan geloof en zelfvertrouwen.

Mahi

Met de wonderbaarlijke gelijkmakende eigen goal van Fankaty Dabo – ingeleid door fel stoorwerk van Ludovit Reis en de goed ingevallen Oussama Idrissi – keerde bij aanhang en spelers van FC Groningen ineens het geloof in een goede afloop terug. De ploeg kwam zelfs de tegenslag van de snelle 1-2 van Tim Matavz te boven. De drie goals die leidden tot de 4-2 overwinning waren zonder uitzondering fraai. Topscorer Mimoun Mahi had in alle drie een aandeel. Bij de 2-2 van Idrissi, na slim aangeven van Yoëll van Nieff, leverde hij de voorassist; de 3-2 maakte hij zelf en bij de 4-2 van Tom van Weert was hij de aangever.

Bacuna

Ook Juninho Bacuna speelde een bepalende rol. De jonge stadjer, met zijn 20 jaar zondag nota bene de oudste middenvelder van FC Groningen, was na de 1-2 een van de aanjagers en ging voorop in de strijd. Ook had hij een belangrijk aandeel in twee goals. Met links zwiepte hij de bal voor van waaruit Mahi knap de 3-2 scoorde en met snel en behendig voetenwerk was hij als doorgeefluik betrokken bij de fraai uitgespeelde 4-2.

Doan

Het Groningse publiek krijgt ook steeds meer glimpen van de klasse van Ritsu Doan te zien. De jonge Japanner is een slimme binnenspeler, een ‘vergeten’ positie uit de jaren vijftig, zestig die je in het moderne voetbal steeds meer ziet terugkeren. Doan heeft een geweldige aanname en een hoge handelingssnelheid. Die kan hij alleen maar laten zien als zijn medespelers goede loopacties maken en aan de bal snel handelen. Het spel van FC Groningen is helaas vaak nog te statisch en te traag om Doan optimaal te laten renderen. Daar valt nog veel winst te boeken.

Spektakel

FC Groningen krijgt zaterdagavond, aftrap 19.45 uur, Feyenoord op bezoek. Thuiswedstrijden tegen de Kuipclub zijn bijna altijd spectaculair en doelpuntrijk. De laatste editie eindigde vorig jaar augustus in 0-5 mede dankzij een topdag van Eljero Elia en een offday van Hans Hateboer. Maar dat was toen.