Fotoseries voor isolatiekamers Brandwondencentrum Groningen | Video

GRONINGEN - De kunstcollectie van het Brandwondencentrum Groningen is donderdag uitgebreid met enkele speciaal geprepareerde fotoseries. Deze fotoseries zijn gemaakt voor de kinderen en jongeren die geïsoleerd worden verpleegd.

Lees verder na de video.
Deze aanvulling van de kunstcollectie is een initiatief van fotografe Laura Hospes. Zij was zelf ruim drie weken patiënt in het Brandwondencentrum Groningen en besprak haar ervaring en ideeën met het personeel. Fotografieopleiding De Fotolocatie kreeg de opdracht de foto’s te maken. Drie studenten stuurden meerdere series in. Verpleegkundigen, pedagogen, schoonmakers en artsen van het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis, die de wensen en eisen voor de opdracht hadden geformuleerd, selecteerden de meest geschikte foto’s. Deze foto’s zijn zo afgedrukt dat ze voldoen aan hoge eisen op het gebied van hygiëne.

Geïsoleerde kamers

In het Brandwondencentrum Groningen worden jaarlijks ongeveer zestig kinderen en jongeren opgenomen voor de behandeling van hun brandwonden. Dat is ongeveer 25 % van alle patiënten van het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis. Om infectie te voorkomen verblijven ze in geïsoleerde kamers. De duur van het verblijf varieert van enkele dagen tot maanden. Fotografe Laura Hospes lag zelf ruim drie weken in zo’n isoleerkamer: “Natuurlijk is niet alles mogelijk in een ruimte waar je zo afgesloten van de rest van de wereld verblijft. Toch deed het personeel er echt alles aan om mijn verblijf daar zo aangenaam mogelijk te maken.” Eén van die mensen is pedagoog Jan-Kees Zuiker: “Ik bracht Laura een magneetposter met een foto van de Groninger Noorderhaven voor aan haar muur. Dat bleek toevallig de haven waar ze in de buurt woont en zo ontstond een gesprek over de rol die fotografie kan spelen voor patiënten in het Brandwondencentrum. Laura vertelde dat we nu vooral statische plaatjes hebben en dat voor de patiënt juist verhalende foto’s nodig zijn. De series die gemaakt zijn voldoen aan die wens.” Hoewel Hopes fotograaf is, en aan de Fotoacademie studeerde, zag ze met haar specialisatie ‘zelfportretten’ geen rol weggelegd voor zichzelf. Ze zette na haar ontslag uit het Martini Ziekenhuis wel graag haar netwerk in. Dit leidde tot het contact met De Fotolocatie.

Studenten De Fotolocatie

Namens De Fotolocatie vulden de studenten Anne Westerhof, Daniëlle Soppe-Woets en Theresia Wijnalda de collectie van het Brandwondencentrum met drie fotoseries en één uniek stuk aan. In het werk van Anne Westerhof vormen lijn, perspectief en vorm de rode draad. Geïnspireerd door het woord reizen prikkelt ze de fantasie met afbeeldingen van de stations van Rotterdam, Amsterdam-Zuid en Arnhem die samen een geheel vormen. ‘Wat doe je het liefst in je vrije tijd?’. Dat is de titel van de vrolijke serie van Daniëlle Soppe-Woets. In duidelijke kleuren, met de zich-herhalende Playmobil-personages spreekt ze vooral de jongere kinderen aan. In de serie van Theresia Wijnalda kijken trouwe hondenogen direct in de camera. “De therapeutische werking van dieren is in deze hygiënische omgeving niet letterlijk in te zetten. Met mijn serie bied ik de patiënten de rustige en vertrouwde blik van honden.” Van Wijnalda is ook een enkele foto uitgekozen, met de titel; ‘Verwondering’. Een klein mannetje vist in een surrealistisch wak in een boek. “Dit beeld stimuleert de fantasie van een kind, zodat het zelf een verhaal kan maken met een vrolijk karakter.” Vanuit De Fotolocatie begeleidde Sabina Theijs, fotografiedocent bij meerdere kunstopleidingen en gespecialiseerd in het begeleiden van studenten bij het uitwerken van fotoseries, de opdracht. Stichting Kind & Brandwond heeft de productie gefinancierd.