Erkenning mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid voor Martini Ziekenhuis

GRONINGEN - Het Martini Ziekenhuis in Groningen werkt mantelzorgvriendelijk. Het heeft hiervoor van Stichting Werk&Mantelzorg de Erkenning voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid gekregen.

Het officiële Erkenningsbordje werd woensdag in ontvangst genomen door Anniek Oosting, bedrijfsmaatschappelijk werker in het Martini Ziekenhuis en zelf ook mantelzorger.

Werk en mantelzorg

Werk & Mantelzorg heeft de Erkenning Erkenning voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid in het leven geroepen voor organisaties die het thema werk en mantelzorg bespreekbaar maken, medewerkers wijzen op de wettelijke verlofregelingen en flexibele werkoplossingen en maatwerk bieden. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, zorgtaken regelen onder werktijd en de mogelijkheid krijgen om het werk onverwachts te onderbreken.

Erkenning en aansporing

Peter Littooij van de raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis: “We zijn heel trots dat we dit bordje aan de gevel mogen schroeven. Het is erkenning voor alles wat we nu al doen om mantelzorgers binnen het Martini Ziekenhuis te helpen werk en mantelzorg te combineren. En tegelijkertijd is het ook een goede aansporing om met dit thema aan de slag te blijven. In de toekomst zullen door de vergrijzing steeds meer werknemers van het Martini te maken krijgen met mantelzorg.”

Expliciet benoemd onderwerp

Mantelzorgers vinden het soms lastig op hun werk aan te geven voor welke opgave ze in hun privéleven staan. Peter Littooij: “We weten dat zij zich heel verantwoordelijk voelen ten opzichte van hun collega’s en de patiënten waar zij voor zorgen. Dat is een heel mooi iets natuurlijk, maar heeft het gevaar in zich dat mantelzorgers zichzelf voorbij lopen en pas aankloppen als het écht niet meer gaat. Daarom vinden we het belangrijk dat mantelzorg een expliciet benoemd onderwerp wordt in de jaargesprekken tussen leidinggevende en medewerker, zodat zij samen kunnen anticiperen op de situatie en een oplossing kunnen bedenken.”

Geen privéprobleem

Anniek Oosting is zelf mantelzorger van haar tweelingbroer. “Bij mantelzorg is sprake van een persoonlijke band met mensen die je dierbaar zijn”, zegt zij. “Door die persoonlijke band houdt mantelzorg niet op als er een taak is uitgevoerd. Je blijft er mee bezig en dat is best zwaar. Zeker als je daarnaast een baan en een gezin hebt.” Oosting benadrukt dat mantelzorg geen privéprobleem is. “Mantelzorg is onderdeel van je leven en dus ook van je werkend leven. De werkgever biedt regelingen aan waarvan je gebruik kunt maken. Daarnaast zie ik steeds meer leidinggevenden die meedenken over maatwerkoplossingen. Daar ben ik heel blij mee.”