Ledverlichting bij zebrapaden in Stad

GRONINGEN - Zebrapaden aan de Amkemaheerd en Diamantlaan in Groningen worden donderdag 16 november voorzien van ledverlichting in het wegdek.

Het betreft een experimentele maatregel, bedoeld om de oversteekplaatsen meer te laten opvallen. Zodat weggebruikers beter en eerder op de oversteek kunnen anticiperen. De verlichting wordt bij elke zebrastreep aangebracht en wordt op de rijbaan gericht. De pilot wordt na een aantal maanden geëvalueerd. Bij succes wordt het product mogelijk bij meer oversteken toegepast.

Wijkdriehoekbijeenkomsten

Het experiment vloeit voort uit diverse wijkdriehoekbijeenkomsten, waarin het thema veiligheid aan de orde kwam. Hierbij werd ook de veiligheid van zebrapaden aangekaart. Diverse oversteken, zo bleek, worden als onveilig beschouwd. Afgesproken werd bij een aantal oversteken kleine maatregelen te nemen.

Ledverlichting

De gemeente Groningen werk voor deze pilo samen met het bedrijf InfraMarks. Elke armatuur heeft twee soft-led-lampjes aan de zijkant zitten, waarmee ook de voetganger een vorm van geleiding heeft tijdens het oversteken. De ledverlichting werkt op zonne-energie en is daarmee een duurzaam product. De accu laadt zich overdag op met de ingebouwde zonnecel. Bij schemering gaat de verlichting automatisch branden. De verlichting is al vanaf vijfhonderd meter afstand zichtbaar. De bovenkant van de verlichting ligt gelijk aan de bovenkant van het wegdek.