Postume uitgave boek Willem W. Kat over Hoogkerk in oorlogstijd

HOOGKERK - In de Theresiakapel in Hoogkerk wordt donderdag 23 november het boek ‘Hoogkerk in oorlogstijd 1940-1945’ gepresenteerd.

Dit boek wordt uitgegeven door de Historische Vereniging Hoogkerk. Als eerbetoon aan haar in 2010 op 63-jarige leeftijd overleden voorzitter drs. Willem W. Kat.

Hoogkerk in bezettingstijd

Tot nu toe is er geen enkel boek verschenen over wat zich in Hoogkerk heeft afgespeeld in de Duitse bezettingstijd. Kat had de intentie om in die leemte te voorzien. Hij wilde weergeven welke uitwerking de maatregelen van de bezetter hadden op de bevolking van de gemeente Hoogkerk. Ook voerde hij gesprekken met inwoners en oud-inwoners van Hoogkerk om te vernemen hoe zij de oorlog hebben beleefd. Hij kon zo zijn eigen bevindingen toetsen aan hun persoonlijke ervaringen. Na zijn overlijden is al zijn materiaal, dat met Hoogkerk te maken had, door zijn vrouw overgedragen aan de mede door hem opgerichte Historische Vereniging Hoogkerk. Zo ook het boek dat Kat niet heeft kunnen afmaken, maar dat nagenoeg voltooid was.

Acht hoofdstukken

Kats onderzoek heeft geresulteerd in acht hoofdstukken:
  1. Op weg naar de oorlog;
  2. De inval en de eerste maanden in bezet Nederland;
  3. Bestuur in oorlogstijd;
  4. Economie;
  5. Collaboratie en verzet;
  6. Dagelijks leven;
  7. Bevrijding;
  8. Na de bevrijding.
Verder zijn enkele bijlagen in het boek opgenomen. ‘Hoogkerk in oorlogstijd 1940-1945’ is vanaf de presentatie verkrijgbaar bij de boekhandels in Groningen en Roden.