Weerzien met Tim Matavz

Groningen - Het is voor dit kalenderjaar gedaan met interlandvoetbal. Tot en met kerstavond is er daardoor elk weekend weer eredivisievoetbal. Voor FC Groningen begint de reeks van acht duels met Vitesse.

Door Wim Masker

Bij Vitesse is Tim Matavz de aanvalsleider. De oud-speler van FC Groningen houdt met Luc Castaignos een andere in het buitenland weinig succesvolle eredivisiespits op de bank. De inmiddels 28-jarige Matavz was de laatste echt gewaardeerde spits in Groningen. De opvolgers van de Sloveen: Texeira, Suk, Zeefuik, Islamovic, Hoesen en Sørloth hebben geen van allen de verwachtingen waargemaakt. Ook de huidige spitsen Van Weert en Veldwijk is dat (nog) niet gelukt. Mahi, begonnen als linksbuiten, komt er nog het dichtst bij in de buurt.

Schaduwschutter

Op de topscorerslijst is dat niet anders. Matavz staat na elf wedstrijden op zes goals, Mahi heeft er eentje minder achter zijn naam. Vitesse heeft in Bryan Linssen een goede schaduwschutter. De Limburger, vorig seizoen bij FC Groningen tien maal trefzeker, staat nu al op vier doelpunten. Arnold Kruiswijk, de derde ex-FC Groninger in Arnhemse dienst, kwam dit seizoen mede door blessures nog maar drie keer in actie.

Vaste kern

Vitesse-coach Henk Fraser kiest meestal voor dezelfde elf namen en dezelfde invallers. De ervaren Remko Pasveer is de vaste eerste doelman. Pasveer (34) kan zijn voorganger Eloy Room nog niet echt doen vergeten. Bij een aantal tegengoals maakte hij geen sterke indruk. De van Chelsea gehuurde Fankaty Dabo (22) en Alexander Büttner (28) bezetten met wisselend succes de backposities. Büttner is een aanvallende back die harder naar voren loopt dan naar achteren. Aanvoerder Guram Kashia (30) en de Amerikaan Matt Miazga (22) vormen het fysiek sterke centrale duo. Beiden zijn kopsterk.

Ervaring

Het middenveld van Vitesse bestaat doorgaans uit het ervaren trio Navarone Foor (25), Thomas Bruns (25) en controleur Thulani Serero (27). Het Engelse talent Mason Mount (18), in eigen land hoog gewaardeerd, zit inmiddels dicht tegen een basisplaats aan. De vaste voorhoede van Vitesse bestaat uit de ex-FC Groningers Linssen en Matavz en de pijlsnelle Milot Rashica. Waar rechtsbuiten Rashica als een echte vleugelspeler opereert, daar is Linssen meer een schaduwspits al begint hij meestal op de linkervleugel.

Improviseren

FC Groningen-trainer Ernest Faber heeft deze week weer moeten improviseren. Vanwege interlandverplichtingen hebben enkele spelers trainingen moeten missen. Vanaf morgen heeft Faber zijn selectie weer compleet. Tegen Vitesse zal hij het sowieso moeten stellen zonder de geschorste Mike te Wierik. Todd Kane is zijn logische vervanger. De aftrap is zondag om half drie.