In Stad | TakeRoot: een feestje

Groningen - Jan Vollaard (NRC): "De twintigste editie van het in Assen gezaaide en sinds elf jaar in Groningen gewortelde TakeRoot bracht een sterk programma met muziek die we allemaal al kennen: country, gospel, blues, rockabilly en een vleugje indie.

Met 3000 bezoekers raakte het festival in de loop van de avond uitverkocht, met een publiek dat voor tachtig procent bestond uit oudere heren en hun vaders."

Peter van der Heide (Dagblad van het Noorden): "TakeRoot maakte de status als een tot buiten de landsgrenzen gewaardeerd festival voor rootsmuziek weer eens waar. Nergens anders in Nederland - ook niet op het Utrechtse Ramblin' Roots - is een dergelijke uitgebalanceerde line-up te vinden. Zaterdag was het op vijf podia acht uur genieten van americana, muziek met Amerikaanse wortels."

Van headliners in de Grote Zaal (Jason Isbell and the 400 Unit, Hurray for the Riff Raff, Margo Price) via de middelgrote concerten zoals Sam Outlaw, Eilen Jewell en The Cactus Blossoms, tot aan intieme acts op de kleinere podia, de line-up was een aaneenschakeling van hoogtepunten. Op het podium in de foyer stonden als vanouds de bands die een uitbundige feestsfeer neerzetten: Chuck Prophet & The Mission Express, Jesse Dayton en anderen.

Eén artiest beleefde wel een heel bijzondere avond: de in het Drentse Rolde geboren en in Groningen woonachtige zanger/ gitarist Joost Dijkema. Hij was op de valreep uitgenodigd door TakeRoot-programmeur Joey Ruchtie. Die zocht een vervanger voor de verhinderde John Murry. Dijkema, aangekondigd als 'fingerpickin' local hero' trad op in een uitpuilende Basement. "Ik had er ontzettend veel zin in. Ik was ook niet zenuwachtig, behalve een minuut voor het begon", zei Dijkema meteen na zijn drie kwartier durende optreden. "Het was hartstikke leuk. Ook het deel samen met violiste Heta Salkolahti ging goed."

Twee van de drieduizend aanwezigen hebben geen enkele muzikant gezien. Dat waren Willem Kolvoort en Mirjam Dijkema, bekend van de Vera Artdivision. Zij maakten in de entreehal vanaf 15.00 uur tot laat in de avond prachtige zeefdrukken. Wie ingetekend had kon bij vertrek uit De Oosterpoort een gesigneerd exemplaar ophalen.