Ernest Faber toont lef

GRONINGEN - Je moet maar durven, onder kritiek staan vanwege uitblijvende resultaten en wisselende opstellingen en je formatie toch op negen plaatsen wijzigen. Ernest Faber deed het en had er bijna succes mee.

Door Wim Masker

Wie naar Heracles – FC Groningen keek, zag in de eerste helft een ploeterende thuisploeg tegen een veel beter combinerende gastenploeg. Met andere woorden: FC Groningen leek ondanks de talrijke wijzigingen het beter ingespeelde elftal. Dat Heracles uiteindelijk met 2-1 won was te danken aan de individuele kwaliteiten van Brandley Kuwas. De 25-jarige rechtsbuiten leidde met energieke dribbels beide Almelose goals in.

Niet te stoppen

Ernest Faber gaf Amir Absalem het vertrouwen om Kuwas onschadelijk te maken. Dat ging de tengere linksback aanvankelijk niet goed af. Voorafgaand aan de 1-0 bleek de rechtsbuiten met bal aan de voet sneller dan de 20-jarige Absalem zonder. In de tweede helft kreeg de 22-jarige Django Warmerdam de opdracht Kuwas uit te schakelen, maar hij had dezelfde problemen met de krachtige rechtsbuiten, zoals trouwens de meeste linksbacks in de eredivisie. Warmerdam startte het duel als hangende linksbuiten en was een van de aanjagers in de verrassend goed spelende ploeg. Na de rust met hem als linksback en topscorer Mimoun Mahi als hangende linksbuiten werd het spel eerder minder dan beter. De wissel had dus niet het gewenste resultaat. Met de technisch vaardige Absalem in de ploeg verliep het combinatiespel soepeler.

Mankementen

Was FC Groningen in Almelo beter op dreef dan in voorgaande wedstrijden, de vertoonde mankementen waren dezelfde. Scoren gaat moeizaam en tegengoals vallen net even te vaak in de categorie ‘onnodig’. De selectie van Faber telt veel vrijwel gelijkwaardige spelers met elk hun specifieke min- en pluspunten. De verleiding om bij uitblijvende resultaten anderen de kans te geven, is daardoor groot. Ook onder de vele kritische volgers bestaan grote verschillen van inzicht over wat nu de beste opstelling en speelwijze is. Oneerbiedig gezegd: het is vaak lood om oud ijzer. Lastig voor een coach. Wisselen hoeft op zichzelf geen probleem te zijn, zolang de spelers maar in hun kracht spelen. Tegen Heracles was dat bij de meeste spelers het geval. Dat is wel eens anders geweest.

Vitesse en Feyenoord

De eredivisie ligt alweer voor de derde keer vanwege interlandvoetbal een week stil. Na de korte competitiepauze wacht FC Groningen thuiswedstrijden tegen Vitesse en Feyenoord, ploegen met aanzienlijk meer kwaliteit. Maar voor groen-wit is dit seizoen elke wedstrijd zwaar. Vreemd genoeg pakte FC Groningen maar één punt tegen minder vermogende clubs en maar liefst acht tegen clubs met een hogere begroting. Voetbal blijft heerlijk onvoorspelbaar.