Asfaltwerkzaamheden op A28

GRONINGEN - Rijkswaterstaat heeft in de nacht van maandag op dinsdag asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd aan de A28, tussen Witte Molen en viaduct De Punt bij Zuidlaren. Ook de komende nacht worden tussen 20.00 uur en 06.00 uur asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd.

De werkzaamheden bestaan uit het opruwen van het asfalt. Er is geen of beperkt hinder voor de weggebruiker.

Maximumsnelheid verlaagd

Op het traject tussen Witte Molen en De Punt, richting Assen, is de maximumsnelheid na een stroefheidsmeting tijdelijk verlaagd naar 90 kilometer per uur, aanvankelijk voor de duur van vier tot zes weken. Het wegdek wordt, doordat auto’s erover heen rijden automatisch stroever.

Aanvullende maatregelen

Er zijn afgelopen week extra metingen uitgevoerd om te kijken hoe snel de stroefheid verbetert. Rijkswaterstaat heeft op basis daarvan besloten aanvullende maatregelen uit te voeren: het opruwen van het wegdek met speciale machines. De inzet van deze machines versnelt het stroever worden van het wegdek. Na het opruwen van het asfalt, wordt de stroefheid opnieuw gemeten. Dit kan alleen bij droog weer en droog wegdek. Bij goede resultaten kan de snelheidsbeperking worden opgeheven.

Rijdende afzetting

Er wordt gewerkt met een rijdende afzetting, die rijstrook voor rijstrook het asfalt opruwt. Dit levert geen hinder op voor het wegverkeer. De volgende aansluitingen worden kort afgesloten, voor de duur van ongeveer een kwartier:
  • de op- en afrit bij verzorgingsplaats Witte Molen;
  • de op- en afrit bij aansluiting Eelde;
  • de afrit bij De Punt.

Groot onderhoud

Op de A28 vindt in opdracht van Rijkswaterstaat groot onderhoud plaats tussen Groningen-Zuid en de brug over het Noord-Willemskanaal. In verschillende fasen zijn de asfaltlagen van de hoofdrijbanen en de toe- en afritten de afgelopen maanden vervangen.