Nieuw Baken van Bezinning in Martini Ziekenhuis

GRONINGEN - In het stiltecentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen is donderdag een Baken van Bezinning onthuld.

Het betreft het interactieve kunstwerk ‘Onderstroom’ van kunstenaar Harro van Aalderen. Dit bestaat uit een wandschildering die een waterstroom voorstelt. Op verschillende open plekken in deze grote stroom kunnen kleine stenen worden geplaatst.

Verbondenheid

De stenen, die alle verschillen van vorm en kleur, staan symbool voor de mensen die ze plaatsen. Geplaatste stenen worden onderdeel van de grote stroom en raken daarmee verbonden met stenen van anderen. Dit gevoel van verbondenheid kan troost bieden. De kunstenaar noemde het werk ‘Onderstroom’ omdat dit ‘iets zegt over het gemoed en de binnenwereld van de mens en refereert aan water’.

Bakens van Bezinning

Het kunstwerk maakt deel uit van het project ‘Bakens van Bezinning’, een initiatief van de afdeling geestelijke verzorging van het ziekenhuis. In dit project worden vijf kunstwerken gerealiseerd. Geestelijk verzorger Robert Koorneef: “Op verschillende plekken in ons ziekenhuis willen we bakens realiseren die zijn bedoeld om houvast te geven en uit te nodigen tot een moment van bezinning. En kunst kan zorgen voor een moment van rust, voor troost of ontspanning.” Met het interactieve kunstwerk ‘Onderstroom’ zijn drie kunstwerken gerealiseerd zijn. Het project ‘Bakens van Bezinning’ wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis. https://youtu.be/3IkvAGY8oY4