P+R Reitdiep aan Friesestraatweg geopend

GRONINGEN - Gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk en wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen hebben woensdag P+R Reitdiep geopend.

Het parkeerterrein aan de Friesestraatweg in Groningen biedt plaats aan bijna driehonderd auto’s en heeft een goede bus- en fietsverbinding met de binnenstad. Samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar greep de opening aan om een P+R-campagne te starten. Doel is dat meer automobilisten de gratis P+R’s rond de stad gebruiken, vooral omdat de hinder door werkzaamheden aan weg en spoor de komende tijd toeneemt.

P+R Reitdiep

P+R Reitdiep is de vervanger van P+R Zernike. Blikvanger is een overkapping, voorzien van 958 grote zonnepanelen, waaronder automobilisten droog naar de bushalte kunnen lopen. De energie die met de panelen wordt opgewekt is voldoende voor ongeveer honderd huishoudens. Op het terrein komt op korte termijn een aantal laadpunten voor elektrische auto's. Het transferium is eerder dit jaar in opdracht van de gemeente Groningen aangelegd.

P+R’s

Aan de randen van de stad liggen naast P+R Reitdiep nog eens vijf P+R’s: Haren, Hoogkerk, Kardinge, Meerstad en Europapark. Ook Zuidhorn heeft een uitgebreide P+R en bij Leek is er een in ontwikkeling. De parkeerlocaties zijn bedoeld om de stad beter bereikbaar te maken voor automobilisten die naar het centrum willen. De lijnen van Q-link rijden vaak en snel langs centrum, Hoofdstation en UMCG. Ook staan op de meeste terreinen fietsenstallingen, fietskluizen en afsluitbare fietsenstallingen voor bedrijven. Op sommige P+R’s zijn OV-fietsen te huur. De meeste P+R’s hebben verder digitale panelen met actuele informatie over de bustijden, een overdekte wachtruimte en toiletten. P+R Haren (900 plaatsen) en Hoogkerk (1000 plaatsen) zijn dit jaar fors uitgebreid. P+R Meerstad aan de Driebondsweg is in ontwikkeling en is onlangs deels in gebruik genomen.