In Stad | Bewegende landschappen

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar. Foto: Marc Jansen[/caption]

Sinds kort is het Groninger Museum een moderne panorama-zaal rijker. "Het is iets nieuws voor ons als museum, om op deze manier toegang te verschaffen tot kunst. Het is geboren uit het idee dat we heel graag meer ervaring, emotie en beleving in een tentoonstelling willen hebben." Aan het woord is Steven Kolsteren. Hij is hoofd educatie van het Groninger Museum en we zijn in de nieuwe expositie 'Ook Romantiek'. "Deze presentatie loopt vooruit op de tentoonstelling die vanaf 9 december in het museum te zien is: 'De Romantiek in het Noorden - van Friedrich tot Turner'." Speciaal voor beide tentoonstellingen heeft het Reality Center van de Rijksuniversiteit Groningen een virtueel panorama ontwikkeld. Deze techniek biedt de bezoeker de mogelijkheid om 'in' een schilderij te stappen. Kolsteren enthousiast: "ln onze grote wintertentoonstelling zijn romantische landschappen te zien. Het zijn negentiende-eeuwse schilderijen, allemaal schitterende werken. De schilderijen laten zien hoe de schilder de natuur ervaart. Maar zo'n schilderij is een plat ding, een doek beschilderd met verf, en bovendien zit er een lijst omheen. Als je een stap opzij doet dan ben je uit dat landschap. En eigenlijk ook uit die emotie, terwijl de schilder juist bedoelde zijn emotie over te dragen."
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_74893" align="aligncenter" width="501"]Virtueel panorama in Groninger Museum. Foto: Siese Veenstra Virtueel panorama in Groninger Museum. Foto: Siese Veenstra[/caption] De eerste panoramaschilderingen (gigantische ronde of halfronde schilderijen waarbij de toeschouwer zich in het afgebeelde landschap waant) werden aan het eind van de achttiende eeuw in Groot-Brittannië gemaakt. Een van de beroemdste is het Panorama Mesdag in Den Haag. In de moderne panorama-zaal maakt de bezoeker een virtuele reis door zes verschillende landschappen, van serene velden tot aan imposante bergen en stille maannachten. Kolsteren: "De reis die je als bezoeker maakt is echt hypnotiserend. Je wordt er in gezogen. Iedere keer kom je in een nieuwe omgeving terecht." Frans van Hoesel en Bart Campman van het Reality Center hebben drie maanden aan hun acht minuten durende 3D-presentatie gewerkt. Met als resultaat een vloeiend geheel waarbij je als bezoeker virtueel door zes schilderijen loopt, van de ene naar de andere sfeer. Van Hoesel: "Mensen blijven ongeveer negen seconden kijken naar een schilderij. Hier blijven sommige mensen wel acht minuten staan."

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar