Geen schot in spel FC Groningen

GRONINGEN - Vergeet de nederlagen, vergeet de pech, maar stel de vraag ‘Was FC Groningen beter dan de degradatiekandidaten Willem II, Roda JC en Sparta?’ Het antwoord? Drie keer nee.

Door Wim Masker

Af en toe speelt de ploeg van Ernest Faber en Marcel Groninger een helftje acceptabel tot goed voetbal, soms is het een kwartiertje, dan weer tien minuten. Maar nooit een hele wedstrijd. Eigenlijk zit het bij FC Groningen al vanaf de oefencampagne niet goed. Een hele wedstrijd lang vol energie en concentratie spelen is nog geen enkele keer gelukt. Met geen enkel elftal. Want dat is ook een kenmerk dit seizoen: in vier maanden tijd, in tien competitiewedstrijden, twee bekerwedstrijden en vier serieuze oefenwedstrijden hebben de vaste volgers inmiddels meer dan een dozijn verschillende opstellingen voorbij zien komen.

Geen samenhang

Al die elftallen hebben één ding gemeen: ze zullen ongetwijfeld met de beste bedoelingen het veld zijn opgestapt, maar in de wedstrijd valt daar bitter weinig van terug te zien. We zien telkens opnieuw absurd veel slordigheden. En we zien ook heel weinig dynamiek en samenhang tussen de linies. Door het gebrek aan samenhang is het geheel minder dan de som der delen. Kortom: er staat na vier maanden nog steeds geen stevig team.

Duiventil

Ook in veel betere tijden waren er in het spel van FC Groningen altijd zaken voor verbetering vatbaar. De discussie spitste dan vaak toe op de invulling van één, hooguit twee posities. Dit seizoen is alleen aanvoerder en doelman Sergio Padt zijn positie zeker. Je kunt de trainers niet verwijten dat ze niet van alles proberen om het elftal aan de praat te krijgen. Integendeel. Maar je kunt ook overdrijven.

Onbegrip?

Tegen Sparta mocht Uriel Antuna debuteren. Niet op zijn vertrouwde positie van rechtsbuiten, maar als linksbuiten. Ritsu Doan, die tot dusver achter de spits(en) het best tot zijn recht kwam, werd na een mindere wedstrijd tegen Roda JC naar de rechterkant verbannen. Het was de bedoeling dat Doan en Antuna met slimme, diagonale loopacties de statische Sparta-verdedigers Michel Breuer en Sander Fischer in verlegenheid zouden brengen. Het zal ze ongetwijfeld zijn uitgelegd, maar of de Mexicaan en de Japanner het echt hebben begrepen?

Geen verwachting

FC Groningen speelt zaterdagavond in Almelo tegen Heracles. Eem middelmatige ploeg, maar eentje met een heldere speelwijze en een paar sterke individualisten die op een goede dag het verschil maken. FC Groningen zou met de huidige spelersgroep niet voor Heracles hoeven onder te doen. Maar die verwachting leeft allerminst onder de aanhang. De recente resultaten en het spel stemmen zo somber als een grijze dag in de herfst. Als je uit het raam kijkt, zie je de godganse dag een grauwe lucht. Geen streepje zon te bekennen.