‘Echte MENSEN’ in Het Nederlands Stripmuseum

GRONINGEN - In Het Nederlands Stripmuseum in Groningen is vrijdag de expositie ‘Echte MENSEN’ geopend.

Bezoekers van deze (kleine) expositie worden meegenomen in de zoektocht naar de maatschappelijke reikwijdten van het beeldverhaal. Schrijver en projectleider Stijn Schenk maakte samen met twaalf kunstenaars en het Dolhuys | museum van de geest een reeks verhalen over geestelijke gezondheidsthema’s. Van ADHD en angst tot psychose, en van re-integratie tot isolatiebeleid en seksueel geweld.

MENSEN

‘MENSEN’ is een pilotproject van Stichting In Lijn om te onderzoeken hoe kunst, in dit geval het beeldverhaal, ingezet kan worden in GGZ context. Met aandacht voor ervaringen, kennisdeling, educatie en gevoel. De stripmakers werkten hiervoor nauw samen met instellingen als Ypsilon, GGZ-Breburg, Jellinek, hic, dwang.eu ADF, Balans, Kansen op werk en het COA. In tien korte grafische verhalen worden met kleuren, lijnen en vormen emotionele bodems onder een onderwerp gelegd. De tekeningen proberen op een niet bedreigende manier complexe emotionele thema's onder de aandacht brengen. Het project is ook bedoeld om te laten zien wat een divers tekentalent Nederland rijk is. En hoe waardevol het werk kan zijn dat deze mensen maken.

Het Nederlands Stripmuseum

Het Nederlands Stripmuseum sluit zich graag aan bij die gedachte en besteedt daarom met een kleine expositie aandacht aan het project ‘MENSEN’. In deze expositie is werk te zien van: Marcel Ruijters, Manon Blijkerk, Ben Westervoorde, Jan Cleijne, Femke van Heerikhuizen en André Slob. De verhalen zijn gebundeld in een eenmalig magazine. Dit wordt verkocht in de museumwinkel, maar is gratis voor een ieder die het museum bezoekt tijdens de expositieperiode.
De expositie loopt tot 31 december 2017.