Twee meter grote teddybeer ontvreemd uit Tschumipaviljoen

GRONINGEN - Uit het Tschumipaviljoen op het Hereplein in Groningen is een twee meter grote teddybeer ontvreemd.

Door Marc Jansen

Deze beer was onderdeel van de tentoonstelling ‘Charleworldddd in the Tschumipavilion’, sinds 6 september te zien in het Tschumipaviljoen. In deze expositie toont de Amerikaanse kunstenaar Charlemagne Palestine een deel van zijn enorme collectie knuffels. “We tonen hier meer dan drieduizend knuffels. Er is slechts één meegenomen”, zegt Marinus de Vries, behept met de dagelijkse leiding in het Tschumipaviljoen. De vrijwilligers van Stichting Tschumipaviljoen zagen meteen dat er iets niet klopte. “De deur stond op een kier. Die was geforceerd.”

Enorm gevaarte

Vervolgens bleek al snel dat er iets miste. “We hadden hier drie heel grote beren. De grootste ontbrak. Een enorm gevaarte van wel twee meter hoog. Heel zwaar ook. We hebben er zeker drie mensen voor nodig gehad om die beer hier binnen te krijgen. Hoe ze die beer eruit gekregen hebben, is me dan ook een raadsel.” De Vries noemt het ontvreemden van dit exemplaar bizar. “Dit kan niet anders dan voorbereid zijn. Zo’n grote en zware beer kun je immers alleen met een auto vervoeren.”

Eind vorige week

Het is niet exact te achterhalen wanneer de diefstal plaatsvond. “We zijn hier niet dagelijks, maar wel zeker één keer per week”, zegt De Vries. “We vermoeden dat de diefstal eind vorige week moet hebben plaatsgevonden. En dat moet haast wel ‘s nachts gebeurd zijn. We hebben in de buurt rondgevraagd. Niemand heeft iets gezien. Terwijl het toch echt wel opvalt, wanneer drie mannen met een heel grote beer rondlopen...” De Vries denkt aan een studentengrap. “Maar dan nog: wie zet zo’n beer nu in z’n kamer? Bovendien: hoe sleep je zo’n gevaarte de trap op.”

Kleine vergoeding

De Vries c.s. hebben aangifte gedaan bij de politie en de diefstal ook gemeld bij Charlemagne Palestine. Hij reageerde begripvol. Er is het Tschumipaviljoen desalniettemin veel aan gelegen de beer terug te krijgen. “Er is uiteraard een financiële component, maar het gaat ons vooral om de artistieke waarden. We hebben er daarom zelfs een kleine vergoeding voor over als de beer ongeschonden terugkomt.” Wie meer weet over de diefstal of de verblijfplaats van de teddybeer, kan hierover een mailen naar gezinsbode@ndcmediagroep.nl. De redactie speelt eventuele reacties door naar het Tschumipaviljoen.