Stadjer Godfried Nevels schrijft over Nederlandse muzikanten in Amerika

GRONINGEN - In Boekhandel Scheltema in Amsterdam is onlangs het nieuwe boek ‘Dutch in the USA - Nederlandse muzikanten in Amerika’ van Godfried Nevels uit Groningen gepresenteerd.

Nevels, die het eerste exemplaar van het boek overhandigde aan Suzanne Klemann van Loïs Lane, staat in dit boek stil bij de belevenissen van de Nederpop in het grootste muziekland ter wereld. Met medewerking van een groot aantal muzikanten wordt een beeld geschetst van wat 'wij' in de VS hebben bereikt.

Billboard Hot 100

Met hits als ‘Venus’, ‘Hocus Pocus’, ‘Radar Love’ en ‘Burning Heart’ zijn Nederlandse bands hoog in de Amerikaanse Billboard Hot 100 terechtgekomen. Maar muzikanten uit ons land hebben in de VS nog veel meer meegemaakt: optreden in de Ed Sullivan Show, een spontane jamsessie met drummer Mick Fleetwood, nummers schrijven met KISS-bassist Gene Simmons, gevraagd worden als voorprogramma van Pearl Jam, een uitnodiging afwijzen om bij Metallica te komen spelen, opnemen in de studio van Prince... Neverls vertelt verhalen van commercieel succes, van een doorbraak die (net) niet van de grond kwam en van artiesten die nog aan de vooravond van een Amerikaans avontuur staan.

Godfried Nevels

Godfried Nevels (1973) is freelance journalist, schrijver en muziekrecensent. Eerder schreef hij de boeken ‘De onbekende Canadees’ en ‘Van moment naar muziek en enkele artikelen voor het misdaadblad Koud Bloed. Het boek ‘Dutch in the USA - Nederlandse muzikanten in Amerika’ is uitgegeven door Uitgeverij Aspekt.