In Stad | Ode aan Godert Walter

Groningen - In de Evangelisch-Lutherse Kerk in de Haddingestraat is vrijdag het 75-jarig bestaan van Boekhandel Godert Walter gevierd.

Het eerste exemplaar van het jubileumboek 'Godert Walter, 75 jaar in het hart van Groningen' werd in ontvangst genomen door burgemeester Peter den Oudsten. Hij sprak zijn bewondering uit. "Dit is geen normaal jubileum, maar het jubileum van een bedrijf waar u allen van houdt. Dat voel je in deze zaal en dat voel je in de stad. Dit is een boekhandel van ons! Er is een creatieve, intellectuele basis in deze stad, die maakt dat je ergens bij wilt horen maar ook weer niet helemaal. Dat je je eigen weg wilt zoeken. Dat je in een kleine kruip-door-sluip-door winkel bent waar je in kunt verdwalen, maar ook kunt verschuilen, en ook stiekem even kunt verdwijnen in een boek zonder dat iemand zegt: heeft u al iets gekocht?" Het jubileumboek geeft een goed beeld van de bewogen historie van Godert Walter. Het is verlevendigd met tal van illustraties waarbij ruim gebruik is gemaakt van het archief van Erik en Hanneke Kweksilber (37 jaar eigenaar Godert Walter).
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_74689" align="aligncenter" width="240"] Hanneke en Erik Kweksilber.[/caption] Een van de leukste bijdragen is een column van verstokte klant Jean Pierre Rawie. Een fragment: "Godert Walter, een zaak die gezien haar beperkt aantal vierkante meters ook niet alles in huis heeft waar ik naar verlang, maar die als enige het oude verkopersvak nog in ere houdt. Je zult hier geen stapels bestsellers zien, sterker nog: ik vermoed dat je sommige modieuze titels niet eens aantreft, al is men ten volle bereid die binnen een dag voor u te laten komen. Het assortiment Duitse literatuur is ruimer dan in menige Buchladen over de grens."
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_74690" align="aligncenter" width="240"] Jean Pierre Rawie leest voor.[/caption] Ook de vele bijdragen in het boek waarin klanten vertellen over hun dierbare boekenkast zijn zeer lezenswaardig. Wel keren bepaalde patronen terug. Zo schrijft Carel Zuil: "Ik kijk wel rond bij andere boekhandels, maar ik koop alleen bij Godert Walter." Magda Bolt: "Het is misschien niet vriendelijk, maar ik loop nog al eens binnen bij andere boekhandels en schrijf titels die ik interessant vind op achter in mijn agenda. Dat bestel ik dan bij Godert Walter." Harro Nikkels: "Als ik bij een andere boekhandel iets koop dan voelt dat als vreemdgaan." Drie jaar geleden namen Allard Steenbergen en Erwin de Vries boekhandel Godert Walter over. "In de winkel is sindsdien heel wat veranderd: een geheel vernieuwde ICT-structuur, de verbouwing en uitbreiding achter, de tuin, het kantoor naar boven. Maar wat hopelijk niet veranderd is, is de gemoedelijke sfeer die er altijd in de winkel heerste."

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar