Karateschool Chushin Kyobiun Do jubileert

GRONINGEN - Leden van karateschool Chushin Kyobiun Do uit Groningen krijgen zaterdag 28 oktober in de Chinese Tuin van Hortus Haren training van Robert-Jan Schippers van de Taijiquan Academie uit Leiden. Schippers geeft de Groninger karateka’s ook een lezing.

Een en ander vindt plaats in het kader van het jubileum van Chushin Kyobiun Do. Het is dit jaar namelijk 25 jaar geleden dat Eduard Hoeksma, in het dagelijks leven docent scheikunde aan het Willem Lodewijk Gymnasium, de karateschool oprichtte. Met als doel het beoefenen van karate als bewegingskunst. Bij Chushin Kyobiun Do worden geen planken en dakpannen gebroken en is er geen sprake van wedstrijdkarate of competitie. “Laat die dakpannen maar heel, je kunt jezelf lelijk bezeren”, zegt Eduard Hoeksma. “Wil je jezelf testen, steek dan een kaars aan en probeer die uit te stoten door vlak voor de brandende kaars te stoppen.” De naam 'Chushin Kyobiun Do' betekent: krachtige, mooie beweging vanuit een mentaal en fysiek evenwicht en de weg die je daarbij moet gaan. Wie overigens denkt dat de leden van de karateschool slechts wat heen en weer lopen en met hun armen zwaaien, zal zal bedrogen uitkomen. Zelf traint Eduard als sensei, in de betekenis van karatedocent, volop mee. “Ik wil het aan mijn eigen lichaam voelen en ervaren.”

Complete work-out

Tijdens de lessen wordt een zo compleet mogelijke work-out aangeboden. Daarbij bepaalt ieder voor zich waar zijn of haar grenzen liggen. De karateles is daarmee geschikt voor beginners en gevorderden, mannen en vrouwen, conditioneel sterk of minder sterk. Hoewel er geen sprake is van competitie, kunnen wel de bekende gekleurde banden, inclusief de zwarte band, gehaald worden, en dus gestreefd worden naar een bepaald kennis- en uitvoeringsniveau. Hoeksma: “Je bent nooit uitgeleerd, het aantal technieken en bewegingen binnen het karate is zeer groot.” Leden die voor zwarte band gaan, krijgen de opdracht om een tijdje bij een andere school te trainen en vervolgens technieken of een zogenaamde Kata (vast patroon van bewegingen) mee te nemen naar de karateschool. “Zo breiden we ons curriculum voortdurend uit.”
Meer informatie: karate-groningen.nl.