Rumoer bij FC Groningen

GRONINGEN - Slechte resultaten leiden vroeg of laat tot een slechte sfeer. Oorzaken worden gezocht en zondebokken gevonden. Wie in dat proces fouten maakt, richt onherstelbare schade aan.

Door Wim Masker

FC Groningen heeft Oussama Idrissi en Mimoun Mahi geschorst, en daar zullen goede redenen voor zijn, maar van die beslissing moet vooral signaalwerking uitgaan. Beide aanvallers zijn uiteraard niet als enigen schuldig aan de tegenvallende resultaten van FC Groningen. Je zou beide aanvallers zelfs slachtoffer van gedoogbeleid, van pappen en nathouden, kunnen noemen. Wie geregeld de trainingen volgt, ziet dat de trainers vaak genoegen nemen met een halfbakken uitvoering van trainingsvormen. Ernest Faber constateert na wedstrijden vaak dat zijn ploeg ‘slordig’ in balbezit was en zichzelf ‘onvoldoende heeft beloond’ als er kansen zijn gemist. Maar wie zaait, zal oogsten.

Topmentaliteit

Ernest Faber was een goede, keiharde verdediger op wiens instelling niets aan te merken viel. Mede door een waslijst aan blessures is zijn interlandcarrière beperkt gebleven tot één wedstrijd. Faber leerde het vak door goed naar oudere collega’s te kijken en te luisteren. Zag grote talenten afhaken doordat ze niet alles gaven. De harde ex-verdediger is een aimabel mens en gelooft in intrinsieke motivatie. Hij is ervan overtuigd dat spelers het niet redden als de motivatie om beter te worden niet uit henzelf komt. Maar veel spelers hebben geen idee wat ze ervoor moeten doen of laten om de top te bereiken. En hun entourage vaak evenmin. Ze parasiteren op hun natuurlijke aanleg en hebben daarom consequente sturing nodig – en af en toe een harde hand. Van hun trainers.

Kwaadschiks

Faber ziet nu in dat de labbekakkerige houding van sommige spelers ten koste dreigt te gaan van zijn eigen carrière. De harde verdediger van weleer staat op. Mahi en Idrissi zijn nu aangepakt, maar voor hetzelfde geld zijn volgende keer Hrustic, Memisevic, Bacuna, Veldwijk, of iemand anders stevig aan de beurt. Want meer spelers hebben de neiging om halfbakken te trainen of anderen in woord en gebaar de schuld te geven van eigen falen.

Drie keer kunstgras

FC Groningen speelt nu drie achtereenvolgende uitwedstrijden op kunstgras tegen clubs die nog lager op de ranglijst staan. Om te beginnen vanavond in Kerkrade voor de beker tegen hekkensluiter Roda, gevolgd door competitiewedstrijden tegen Sparta en Heracles. Favoriet is FC Groningen niet per se. Van NAC en Willem II, de twee andere clubs die ook nog lager staan, werd immers verloren. Maar met aangescherpte gedragsregels, een logische opstelling, volle inzet en samenwerking liggen er ook drie keer grote winstkansen.