Charleworldddd in the Tschumipavilion

GRONINGEN - In het Tschumipaviljoen in Groningen wordt woensdag 6 september om 19.00 de expositie ‘Charleworldddd in the Tschumipavilion’ geopend. Aansluitend geeft de kunstenaar, Charlemagne Palestine, een concert op het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk.

Met ‘Charleworldddd in the Tschumipavilion’ is gesamtkünstler Charlemagne Palestine uit New York na veertig jaar weer actief in Groningen. Het Tschumipaviljoen wordt tijdelijk in bezit genomen door een gedeelte van zijn enorme collectie teddyberen. Van 1976 tot 1985 vormde de Groninger kunstruimte Corps de Garde het decor voor een grote serie exposities van internationaal vermaarde kunstenaars. Eén daarvan was Charlemagne Palestine die Groningen is blijven koesteren als stad waar hij de kans kreeg om zich te manifesteren als beeldend kunstenaar en muzikant.

Charlemagne Palestine

Charlemagne Palestine (1947) groeide op in Brooklyn, New York. Hij maakte in eerste instantie carrière als muzikant en video- performance kunstenaar. Gaandeweg combineerde hij deze activiteiten met tekeningen en beeldend materiaal.

Teddyberen

In zijn jeugd was Charlemagne al gecharmeerd van teddyberen, die in 1902 bij hem om de hoek in Brooklyn waren uitgevonden. Ontstaan binnen zijn Joodse omgeving is een teddybeer voor hem geen speelgoed, maar een animistisch wezen dat verbonden is met de traditie van de Golem en Oriëntaalse, Afrikaanse en Aboriginalculturen waarin beelden en poppen in contact staan met het dierenrijk. Teddyberen gingen een steeds grotere rol spelen bij zijn performances. Hieruit ontstonden installaties en tentoonstellingen die zijn opgebouwd met zijn enorme verzameling teddyberen. Ze vormen een kleine stam binnen een enorm, wereldwijd netwerk van pluizige wezens die nauw verbonden zijn met het dierenrijk. Een gedeelte van deze stam zal neerstrijken in het Tschumipaviljoen.
Gerelateerd artikel: Concert Charlemagne Palestine in Der Aa-kerk