2500 bezoekers voor Dag van de Groninger Geschiedenis

GRONINGEN - De 31ste Dag van de Groninger Geschiedenis is door 2500 mensen bezocht. Het evenement vond zaterdag plaats bij RHC Groninger Archieven in Groningen.

De meeste belangstelling ging uit naar de elf Groninger muntschatten in de Schatkamer van RHC Groninger Archieven. Bezoekers verwonderden zich over de goed uitgelichte munten, die voor één keer samen te zien waren.

Geluk

De Dag van de Groninger Geschiedenis stond volledig in het teken van ‘Geluk’, het thema van de landelijke maand van de geschiedenis. Het programmaonderdeel ‘Tussen schat en scherf’ bijvoorbeeld. Hiervoor konden bezoekers hun eigen bodemvondst meenemen. Vier bodemschatkenners vertelden over de vondst en de historische waarde ervan. Een van de meeste bijzondere meegebrachte bodemvondsten betrof een lakenlood - een kwaliteitskeurmerk voor een rol stof - uit 1650. Verder stonden stadswandelingen, fietstochten, (on)gelukslezingen en een informatiemarkt geprogrammeerd. Kinderen knutselden met scherven, zochten schatten met een metaaldetector, dansten en konden een rondleiding volgen door de depots van de Groninger Archieven, zonder ouders.

Scriptieprijs

Bovendien werd op de Dag van de Groninger Geschiedenisde scriptieprijs van de Groninger Geschiedenis uitgereikt. De jury bekroonde de scriptie van Jim Klingers, terwijl Jaline Hut-de Groot met de publieksprijs huiswaarts keerde.

Organisatie

De organisatie was in handen van de Groninger Archieven, Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Museum, Cultuurhistorische vereniging Stad&Lande, de Verhalen van Groningen, Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groninger Forum.