FC Groningen treft met Willem II interessant ploegje

GRONINGEN - Vijf dagen na het duel met AZ wacht FC Groningen opnieuw een thuiswedstrijd. Tegenstander is Willem II dat de laatste weken steeds beter en aantrekkelijker gaat voetballen.

Door Wim Masker

Wat is dat toch met FC Groningen? Trainers en spelers zijn van goede wil maar het spel is geregeld niet om aan te zien. In de eerste helft tegen AZ maakte de ploeg voor de zoveelste keer een lusteloze en afwachtende indruk. AZ kreeg met name over de linkervleugel van FC Groningen kans op kans. Net als eerder Heerenveen en FC Utrecht had de subtopper uit Alkmaar al voor de rust een onoverbrugbaar gat kunnen slaan. In alle drie gevallen gebeurde dat niet, waardoor FC Groningen in vijf thuiswedstrijden wonder boven wonder nog steeds ongeslagen is.

Passieve coaching

Tegen AZ bleek de defensieve samenwerking aan de linkerkant (andermaal) onvoldoende. De opkomende rechtsback Svensson, rechtsbuiten Jahanbakhsh en diepgaande middenvelder Til stelden het Groningse trio Idrissi, Jenssen en Warmerdam met veel beweging voor onoverkomelijke problemen. Steeds kwam er een roodhemd vrij om voor te zetten of een doelpoging te kunnen doen. Dat leverde in de eerste helft zes kansen en een kansje op. Het kansje leverde de enige goal op. Routinier Jenssen had weinig grip op Til en mist kennelijk het overwicht om de verzakende Idrissi op zijn defensieve taken te wijzen. De begaafde dribbelaar liep meestal wel met Svensson mee maar reageerde niet op versnellingen van de Noor. Ernest Faber en Marcel Groninger lieten het vanaf de kant gebeuren, zoals ze ook tegen FC Utrecht en Heerenveen ogenschijnlijk onvoldoende corrigerend optraden.

Te veel instructies?

Met de instructies vooraf van Faber en zijn tactisch ijzersterke collega Groninger is vrijwel zeker weinig mis, de grote vraag is of ze niet te hoog gegrepen zijn voor een aantal jongere spelers. En mentaal te belastend, waardoor ze met de handrem op lijken te spelen. Van de vijf meest aanvallende spelers is Mahi met zijn pas 23 jaar nota bene de oudste. Hrustic en Idrissi zijn 21, Bacuna 20 en Doan 19. De jonge Japanner is de enige van de vijf die van nature met hart en hoofd speelt. De avontuurlijke linksback Warmerdam is ook nog maar 22 en de afwisselend spijkerharde en nonchalante Memisevic is 24 en komt uit een van de zwakste competities van Europa. Gezien de leeftijd, achtergrond en karakters van de spelers lijken zij niet gebaat bij al te ingewikkelde, uit meer dan twee componenten bestaande als-dan-instructies.

Zebrapad

Want als FC Groningen ongecompliceerd en bevrijd aanvalt, heeft het best een leuk elftal. Dat bleek in de tweede helft tegen Heerenveen en ook zondagmiddag na de rust tegen AZ. Maar ook in de betere tweede helft ontbrak een middenvelder die ballen verovert zonder daarbij al te veel overtredingen te maken. Een type als Kieftenbeld maar dan met wat meer techniek. Het is hier al meermalen betoogd: tegenstanders ervaren het middenveld van FC Groningen als een zebrapad. Jenssen en Bacuna laten tegenstanders veel te gemakkelijk passeren en wegdraaien.

Willem II

Erwin van de Looi laat Willem II sinds de uitwedstrijd tegen Feyenoord (5-0 verlies) met drie centrale verdedigers, vijf middenvelders en twee spitsen spelen. Dat gaat steeds beter. Lachman, Peters en Van der Linden zijn de drie verdedigers. De buitenste middenvelders Heerkens en Tsimikas zijn back en buitenspeler tegelijk. Haye, Rienstra en Chirivella zijn de centrale middenvelders van wie Haye de meest aanvallende is.
Vrijdagavond zien we of (ook) Willem II de slag op het middenveld wint. De aftrap is om 20.00 uur.