Romantische wintertentoonstelling in Groninger Museum

GRONINGEN - ‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’ is de grote wintertentoonstelling van het Groninger Museum. De tentoonstelling wordt zaterdag 9 december geopend.

‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’ is de eerste grensoverschrijdende tentoonstelling van landschapsschilderkunst uit Noord-Europa. Thema’s als reizen, de kracht van de natuur en het spirituele staan centraal.

Romantiek in het Noorden

De landschapsschilderkunst nam tijdens de Romantiek (1800-1850) een hoge vlucht, met kunstenaars als J.M.W. Turner in Engeland, Caspar David Friedrich in Duitsland en Johan Christian Dahl in Noorwegen. Niet alleen spreken hun schilderijen nog steeds tot de verbeelding, ook ontstond in deze periode een nieuwe kunstopvatting die een bepalende invloed heeft gehad op de moderne kunst. Schilders keken niet meer alleen zorgvuldig om zich heen; ze keerden ook de blik naar binnen, naar hun eigen innerlijk. De landschappen die zij schilderden zijn net zo gevarieerd en veranderlijk als de gemoedstoestanden van de mens. Zo geeft de natuur zowel een historische als spirituele beleving.

Internationale context

De tentoonstelling in het Groninger Museum presenteert de Nederlandse Romantiek voor het eerst in een internationale context en laat zien hoe belangrijke Nederlandse kunstenaars als Barend Koekkoek, Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout zich verhouden tot hun beroemde buitenlandse tijdgenoten. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator David Jackson, directeur Andreas Blühm en conservator Ruud Schenk.

Ook Romantiek

Voor de liefhebber van de hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is er de paralleltentoonstelling ‘Ook Romantiek’. Het Groninger Museum toont hierin een selectie uit de eigen collectie moderne kunst, mode en design; variërend van het werk van Studio Job, Teun Hocks en Maarten Baas tot de zoete witte jurken van modeontwerpers Viktor & Rolf. In een artificial reality landschap staat de bezoeker midden in de natuur, met landschappen die variëren van lieflijk tot dreigend en mysterieus.
‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’ loopt tot en met 6 mei 2018. ‘Ook Romantiek’ is zaterdag geopend en loopt tot en met 2 april 2018.