Groninger Museum breidt collectie Albarta ten Oever uit

GRONINGEN - Het Groninger Museum heeft zijn collectie werken van de Groninger kunstenares Albarta ten Oever aanzienlijk uitgebreid.

Het Groninger Museum had tot voor kort slecht één aquarel van de hand van Albarta ten Oever in de collectie. Door een recente schenking, bruikleen en een aankoop kan het museum vanaf zaterdag 14 oktober ruim twintijg schilderijen, aquarellen en tekeningen van Ten Oever laten zien.

Alberta ten Over

Albarta ten Oever (Groningen 1772 - 1854 Groningen) is één van de weinige bekende vrouwelijke negentiendeeeuwse kunstenaars uit Groningen. Zij werd geboren in een welgestelde familie. Op 17- jarige leeftijd trouwde zij met een weduwnaar die 27 jaar ouder was dan zij. Ten Oever had veel vrije tijd waarin zij zich kon ontwikkelen in de schilderkunst. Ze stond tijdens haar leven bekend als een bekwaam kunstenaar. Haar werk werd ook geëxposeerd.

Verzameling Hollandse meesters

Beroemd werd Albarta ten Oever echter niet met haar eigen schilderijen, maar met haar verzameling van ‘Hollandse meesters’. In 1863, enige tijd na haar dood, werd haar verzameling geveild. In de jaren ‘40 van de vorige eeuw is er een door Wouter van Riesen geschreven en door Anton Pieck geïllustreerde roman, getiteld ‘Albarta ten Oever’, gewijd aan het leven van deze vrouw.
De tentoonstelling ‘Albarta ten Oever (1772-1854) - Een vrouw in de kunst’ is van 14 oktober tot en met 2 april 2018 te zien in het Groninger Museum.