Nieuwe strip op Grote Markt

GRONINGEN - Op de schutting rondom de bouw van het Groninger Forum in Groningen is vandaag een nieuwe - de zevende - strip onthuld.

De door Jan-Willem Spakman getekende strip gaat over het Groninger Forum. Spakman introduceert het Forum als nieuweling in de stad, een jong gebouw met een eigen karakter. In zijn korte strip leert het Forum de stad kennen en de kijkers het Forum. Hij krijgt hierbij hulp van een oude bekende, de Martinitoren.

Op verzoek CBK Groningen

De strip is tot stand gekomen op verzoek van het Centrum Beeldende Kunst (CBK)Groningen. Dat vraagt Groninger striptekenaars al sinds 2012 de veranderingen in de binnenstad te verbeelden. De strip van Spakman is de zevende in deze estafette. Eerder waren strips te zien van Sam Peeters, Barbara Stok, Erik Wielaert, Bart Nijstad, Maria van Driel en de Stalinski's. De strips komen tot stand in samenwerking met de projectmanager Grote Markt Oostwand en Forum, partners van het Nederlands Stripmuseum, het Groninger Forum, en de ondernemers uit de buurt.

Wimpie Comics

Jan-Willem Spakman (Amersfoort, 1992) studeerde in 2014 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, in de richting Comic Design. Onder de naam Wimpie Comics tekent hij strips en cartoons voor verschillende klanten met verschillende thema's. Humor is daarin altijd een belangrijk terugkerend element. Het meest bekend is de tekenaar van zijn webcomic op Facebook en Instagram waarin hij reageert op de popcultuur. Daarnaast maakt Spakman maandelijks een strip voor het wetenschapsblad Quest Junior en tekent hij een cartoon voor stadsblog Sikkom. Ook geeft hij lessen in (strip)tekenen en schilderen.